*Nettavisen* Nyheter.

I FRI DRESSUR: Den fine linjen

Etter drøye to år som forelder har det begynt å demre for meg hva som er essensen av å ha denne rollen. Essensen ligger i å finne den fine linjen. Når skal man tøyle sin egen beskyttelsestrang? Når skal man la poden oppdage verden på egenhånd, og samtidig vite at risikoen øker for at noe dumt eller farlig skal skje?

Min datters store heltinne heter Pippi Langstrømpe. Sammen med Tommy og Annika drar hun på de mest halsbrekkende eventyr. De flyr i ballong og kjører bil alene i full fart - uten sikkerhetsbelte. De sitter ikke engang i setene sine - de står. Pippi står rett opp og ned på Lilla Gubben, hesten sin. Hun farer ned en foss i en tønne.

Det er ikke så lett å være forelder i dag. Den fine linjen er ikke på samme sted som da vi selv var barn. Jeg er så klart tilhenger av sykkelhjelm og sikkerhetsbelte, men vi hadde ikke hjelm da vi raste ned Florabakken som småunger. Ikke hadde vi det beste barnesetet i bilen, heller. Fokuset på sikkerhet er blitt et helt annet. Noen ganger tar det litt over.

Filosof Øyvind Kvalnes har interessante tanker om dette. I et innlegg i Aftenposten anbefaler han å "slippe bomullsbarna fri". Han mener at det sannsynlige resultatet av foreldres overbeskyttelse av barn er at vi får uselvstendige og tafatte individer som er dårlig forberedt på å klare seg i en omskiftelig verden. Det skal lite motgang til for å sette ut en person som aldri har hatt det vondt, påpeker han.

Man er jo så inderlig engstelig for at noe skal skje barna sine. Men med dette sikkerhetsregimet vi legger opp til nå, blir frykten i seg selv en farlig fiende. Det er fristende å trekke parallellen til en annen type frykt som har fått veldig mye oppmerksomhet i det siste. Filosofen Lars Fr. H. Svendsen snakker om "den overdrevne frykten for terror".

I den tidligere nevnte avisen refererer han til en spørreundersøkelse etter striden om Muhammed-karikaturene. Da oppga 17 prosent av de spurte nordmenn i alderen 18 til 74 år at de var svært eller noe redde for å bli utsatt for terrorangrep. Sannheten er at sannsynligheten for å bli rammet er mikroskopisk. I det eksepsjonelle angrepet på New York 11. september 2001 mistet 3000 mennesker livet. Samme år døde 700.000 nordamerikanere av hjertelidelser.

Hva skal man engste seg for og hva skal man ta med ro? Jeg hadde ikke vært rolig om datteren min var på oppdagelsesferd med Pippi. Men jeg får helt krupp av det overpedagogiske barne-tv-fjaset som produseres nå om dagen. Jeg vil ha den aller tryggeste, mest veltesikre barnestolen. Men jeg gremmer meg over prisen på sikkerhetsutstyr - som de færreste foreldre har råd til å betale. Jeg vil ha et selvstendig, eventyrlystent barn - men hun skal helst være helt trygg.

Nei, den fine linjen er ikke lett å finne. Det er bare å glede seg til hun blir tenåring!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag