RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I FRI DRESSUR: Det tragiske nettlivet


Sportsjournalist Are Kolstad liker ikke blogger, Twitter eller Facebook.
Sportsjournalist Are Kolstad liker ikke blogger, Twitter eller Facebook. Foto: Anders Halvorsen

Ikke har jeg blogg, ikke er jeg på Twitter – og Facebook har jeg aldri prøvd. Spesielt det siste er det selvsagt mange som ikke forstår, og det er nesten så man blir sett ned på når man ikke er bruker av den populære nett-tjenesten.

Kanskje er jeg unormal som ikke er på Facebook, men jeg er fornuftig nok til ikke å ha interesse av å brette ut om privatlivet mitt på internett. Den teknologiske utviklingen har resultert i en rekke nye digitale medier de siste årene, og nå er det ikke måte på hva folk kan legge ut om på nettet. Har du mye fritid og lite fornuftig å bedrive tiden med, kan du for eksempel være så kreativ at du forteller allmennheten om at du har kjøpt deg ny topp eller at du lager seibiff med løk til middag. Hipp hurra, for en spennende verden vi lever i!

Forloveden min har beklageligvis Facebook, så jeg har sett noen av skrekkeksemplene. Det er ikke måte på hva folk gjør for å skape oppmerksomhet rundt egen person. På Facebook er det om å gjøre å legge ut flest mulige oppdateringer på hva du gjør i nåværende øyeblikk. Et samboerpar jeg kjenner sender til og med meldinger over nettet mens de er et par meter fra hverandre i leiligheten. Kan dere ikke være så snille å prate sammen på vanlig måte!?

Enda latterligere er det med dem som prøver å få flest mulig folk på vennelista. Dere tror vel kanskje dere er så populære når dere kommer opp i mange hundre venner, og kanskje til og med har blitt venn med Mira Craig eller John Arne Riise. Da spør jeg meg; har dere noen gang pratet med dem i det hele tatt?

"Unnskyldningen" ved å bruke Facebook er ikke helt bak mål. "Det er så flott å ha kontakten med gamle kjente", sier folk. Da svarer jeg at jeg uansett lett kan ha kontakt med dem jeg ønsker uansett. Heldigvis får jeg fortsatt tekstmelding når noen skal planlegge en eller annen sammenkomst, så man blir ikke stengt ute av ikke å bruke Facebook.

Jeg nekter å tro det er derfor folk bruker denne latterlige siden uansett. Trolig er det fordi folk liker å snoke i andres saker; se hvem som flørter med hvem og kose seg med bilder av det motsatte kjønn. Er du singel er sikkert Facebook det ultimate sjekkested, der du har full kontroll på det meste av "markedet".

Facebook fører ikke med seg så mye godt heller. I det siste har det vært mye prat om digital mobbing, og det er selvsagt en av ulempene ved slike nettsamfunn. Hadde du enda skjult deg bak et eller annet kallenavn, hadde alt vært mye mer uskyldig.

Det er mye annet på nettet som er like ille som Facebook. Blogger er noe som har utviklet seg negativt. De første bloggene som kom var stort sett enten saklige debattinnlegg eller artige kuriositeter, og felles for dem var at de ble presentert av skrivekyndige folk i mediebransjen.

Nå kan hvem som helst lire av seg noe fullstendig meningsløst på nettet, og det samme er tilfellet med Twitter. Hadde det enda vært kjente folk som hadde lagt ut oppdateringer for at fansen kunne følgte med hadde det vært ok, men privatpersoner som skaffer seg blogg og Twitter for å eksponere seg selv ytterligere er helt bak mål. I dagens samfunn handler tydeligvis alt om å bli mest populær på nett, men man bør kanskje passe på så man ikke driter seg helt ut.

De nye digitale mediene irriterer meg, men jeg klarer å leve med dem siden jeg styrer unna dem. Til dere som har det så gøy med dem; kos dere videre. Det er mange andre som er som dere.

 Hva mener du? Er Kolstad unormal? Kommenter saken her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere