RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I FRI DRESSUR: Fy Farao!


Øystein Dahl Johansen, journalist i Nordstrands Blad.
Øystein Dahl Johansen, journalist i Nordstrands Blad.

I midten av januar gikk turen til Hurghada i Egypt med sol og varmt vær. Etter sløve dager på stranda og snorkling blant fargerik fisk var det på tide med kulturelt påfyll i form av en dagstur til Luxor med norsk guide. Men et regnskyll uten like oversvømte hotellet og turen ble avlyst. Reiseselskapet hadde ikke flere turer mens vi var der, så vi kjøpte ny tur hos en lokal turoperatør, vel vitende om at de opererer i en gråsone av lovlighet. På programmet sto Dronningenes dal, Memnon, lunsj ved Nilen og Karnak-tempelet. Alt med engelskspråklig guide. Vi sto grytidlig opp til det som skulle vise seg å bli en tragikomisk utflukt.

Om bord i bussen ble vi husjet bakover og gardinene trukket for. Foran var det ledig plass og åpne gardiner. Vi fikk beskjed om at vi skulle forbi en kontrollpost, og vi skulle tydeligvis ikke synes. Det skulle heller ikke guidene, for de sto gjemt i trappa ved doen.

Etter hvert dukket guidene fram igjen og pratet en hel del, vel å merke på russisk. Vår guide dukket først opp etter fire timer, og hans guiding begrenset seg stort sett til å si når vi skulle gå av eller på bussen. Med en ulmende følelse av å ha blitt lurt så vi de gedigne Memnon-statuene og tre godt bevarte gravkamre i Dronningenes dal. Turen gikk så videre til en alabastbutikk hvor vi skulle få se tradisjonelle håndverksteknikker. Motivet for stoppet var imidlertid guidenes provisjon. Plutselig kjørte bussen og vi ble forlatt ved butikken med forklaring om at noen passasjerer hadde kjøpt tur med andre severdigheter. Vi kunne få være med for en pris som hadde fått faraoene til å rotere i sine gravkamre. Etter halvannen times venting var det klart for lunsj. Restauranten lå riktignok ved Nilens bredde, men lokalene var vindusløse.

Så videre til det gigantiske Karnak-tempelet. Vi fikk beskjed om at vi fikk én snau time til å se oss rundt. Det ble mytteristemning og mange nektet å gå tilbake før vi hadde sett hele tempelet. På plass i bussen skjønte vi årsaken til hastverket: noen passasjerer hadde betalt for en tur til The Banana Crocodile Island. Alle fikk tilbud om å betale ekstra for å være med, men stemningen på bussen var mildt sagt muggen og ingen gadd.

Tilbake i Hurghada gikk vi til operatøren for å klage. Vi ble møtt med beklagelser og forståelse, men ble bedt om å komme igjen klokken ti på kvelden for å snakke med direktøren. Og hvem tror du da hadde stengt sjappa?

Dagen etter satt vi oss på flyet med en merkelig fascinerende følelse av å ha blitt lurt og samtidig lært noe om forskjellene mellom norsk og egyptisk kultur. Med bagasjen full av erfaringer har vi fått en liten smakebit av et land og et folk vi vil se mer av.

Øystein Dahl Johansen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere