*Nettavisen* Nyheter.

I FRI DRESSUR: Glade hjul?

Scootersesongen er godt i gang, og jeg fryder meg over å slippe overfylte busser og t-baner. Men det er et lite skår i gleden. Hvorfor må bilister på død og liv kjøre forbi tohjulinger? Jeg kan skjønne at det er irriterende hvis en moped snegler seg frem på motorveien, men hva er problemet når jeg faktisk holder fartsgrensen? Det er grenser for hvor fort man kan gjøre med 50cc, men til gjengjeld ferdes jeg stort sett i strøk hvor høyeste hastighet er 50 km/t. Dessuten hjelper det ikke å kjøre fortere. Du kan banne på at hvis jeg skulle komme til å kjøre 45' i en 30-sone, har bilen bak et presserende behov for å kjøre i femti eller seksti.

Farten er nå en ting. Måten mange bilister ellers behandler oss mopedister på er en annen. Her om dagen suste jeg nedover Kongsveien mot Sjømannsskolen. En lang og rett strekning med gode muligheter for forbikjøring. En bil lå bak meg, og jeg undret meg over at den ikke kjørte forbi. Her er det tross alt 70-sone, og de kunne med rette kalt meg sinke. Joda, til slutt ville bilen forbi, men ventet merkelig nok til vi nådde svingen nede ved trikkeholdeplassen. Der man normalt bremser ned, gasset bilen opp og la seg ut til siden i motgående felt. Idiot! En bil på vei oppover sørget for at halehenget mitt måtte bråbremse og legge seg pent bak meg igjen.

På fredag
kjørte jeg Østensjøveien hjem fra Bryn da det regnet som verst. De fleste har vel fått med seg alle gravearbeidene her, og til de som ennå ikke har skjønt det: Det er faktisk mye vanskeligere å kjøre på to enn fire hjul når asfalten har fem forskjellige høyder, mangler flere steder, delvis er "rifla" og veien i tillegg er svingete, våt og full av grus. Har du et snev av intelligens er ikke dette vanskelig å skjønne. Likevel måtte en stor, ny Audi absolutt foreta en forbikjøring ved Fett-dammen. Tusen takk for at du presset meg ut til siden. Tusen takk for at du avsluttet manøvren din med å kjøre altfor fort gjennom en stor søledam, så sølevann sprutet over hele meg og småstein smalt i hjelmen. Heldigvis hadde jeg visiret nede.

"Livet er
for kort til å kjøre kjedelig bil" sto det bakpå bilen. "Livet er for skjørt til at duster som deg burde kjøre bil" hadde jeg mest lyst til å risse inn i lakken. Jeg nøyde meg med å gjenvinne balansen, men da jeg tok igjen Audi'n i den lange køen i sørenden av Østensjøvannet vurderte jeg å banke på ruten og si noen velvalgte ord. I stedet kjørte jeg forbi hele køen, og var vel godt på vei til Lambertseter før synder'n i det hele tatt var kommet seg over broen. Så mye sparte de på den forbikjøringen...

Mange bilister
ser også ut til å glemme at vikepliktsskilt gjelder selv om det "bare" er en tohjuling i veien. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger biler har kastet seg ut foran meg. Hadde det ikke vært for at jeg har dårligst odds i en eventuell kollisjon, skulle jeg tviholdt på forkjørsretten og gasset opp istedet for å bråbremse. Mon tro om det fins plog til scootere?

Å kjøre
scooter er miljøvennlig og billig. Det bringer meg raskere til og fra jobben enn bil eller kollektivt, og jeg kan parkere rett utenfor døra. Hadde det bare ikke vært for hverdagsidiotene på fire hjul!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.