RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordstrands Blads nettredigerer Tone Granholt-Henriksen, som skrev om Fredsprisen like etter tildelingen.
Nordstrands Blads nettredigerer Tone Granholt-Henriksen, som skrev om Fredsprisen like etter tildelingen.

I FRI DRESSUR: Hurra?

For noen timer siden fikk Barack Obama Nobels Fredspris. Det føles egentlig litt uvirkelig. Jeg hadde sett for meg en type fra innerst i Afrika eller bortest i Asia, som ingen vet navnet på før ALLE vet navnet, og at en eller annen kjendis deretter roser vedkommende opp i skyene fra scenen i Oslo Spektrum, etter at den samme kjendisen har lest seg opp som best hun kunne for at det hele skal høres naturlig ut.

En flott og kraftfull måte å bruke Fredsprisen på, for all del. Dra opp folk som ellers ikke ville vært i det internasjonale søkelys. Premiere grasrota. Bortsett fra da slike som Michael Gorbatsjov og Nelson Mandela vant, da. De hadde vi hørt om. Men det er ikke de vi er vant til.

Så kom
tildelingen i dag. Hurra?

Jeg elsker
Barack Obama. I mitt 33 år lange livsløp har jeg ikke opplevd en politiker som gir mer håp, mer tiltro, og avskaffer mer rasisme og fremmedfrykt enn Barack Obama. Han er fantastisk. Han får meg til å tro på ting som ellers bare Miss World forfekter. Fred i verden, for eksempel.

Han får
prisen for sine visjoner – for å ha styrket det internasjonale diplomatiet og samarbeidet mellom mennesker på tvers av grensene.

I min
bok er det ikke tvil om at Barack Obama er den viktigste enkeltpersonen i verden når det gjelder å skape dialog og forsoning mellom de deler av verden som er i et konfliktforhold. Han har samarbeidet mer med den muslimske verden enn hans forgjenger noen gang kunne drømme om. Resultatene lar nok ikke vente på seg. Sånn sett er det både rett, rimelig og framsynt at han skal få Fredsprisen.

Men reaksjonene
etter tildelingen er foruroligende. At Siv Jensen ikke synes noe om det hele, er én ting. Viktigere er det at mange internasjonale kommentatorer og innflytelsesrike folk kritiserer Nobelkomiteens begrunnelse. Mange er skeptiske. Mange trekker fram det at den ferske amerikanske presidenten ennå ikke har så mange resultater å vise til. "Det er åpenbart at Nobelkomiteen i denne avgjørelsen har lagt mest vekt på headlinere til Nobelkonserten, framfor å se hvem som faktisk har gjort en innsats for fred", sier Leder i Rød Ungdom Mari Eifring. Mange sier lignende ting.

Stemningen rundt
Obama er blitt fylt med en negativitet som ikke var der før i dag. Det er ikke bra. Barack Obama trenger og fortjener nemlig all den støtte og drahjelp han kan få. Det virker ikke som om Fredsprisen gir ham dette – kanskje tvert imot?

Jeg håper
virkelig ikke noe helt paradoksalt er i ferd med å skje: At Nobelkomiteen har bidratt til mindre fred i verden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere