Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I FRI DRESSUR: Kaffek(a)os

Nina Schyberg Olsen, journalist i Nordstrands Blad.
Nina Schyberg Olsen, journalist i Nordstrands Blad.

Det er mange spilleregler ute i samfunnet. En av dem er at man skal drikke kaffe. Eventuelt te. Eller i verste fall farris. Vann er uhøflig. Tror man kanskje ikke at vertinnen har noe bedre å servere?

At folk vil by deg på kaffe er jo i utgangspunktet bare hyggelig, men alle drikker faktisk ikke kaffe. Eller te. Eller brus og andre ting med bobler i.

Selv liker jeg alt sammen, men jeg har en grense for hvor mye jeg tåler å drikke. Og jeg synes faktisk vanlig, uboblete vann fra kranen smaker godt. Som journalist er jeg dessuten stadig på farten og møter veldig mange mennesker, og det kan bli litt voldsomt hvis jeg skal drikke kaffe hver eneste gang jeg intervjuer noen. I tillegg til hver gang jeg stresser med å få ferdig en sak på kontoret (dvs. hele tiden). Eller er litt kald, trøtt eller rett og slett bare trenger noe å holde meg fast i på et kjedelig møte.

For drøye ti år siden, omtrent da de første kaffebarene åpnet i hovedstaden, sluttet jeg å drikke kaffe av helsemessige årsaker. Siden den gang har kaffedrikkingen i Oslo nådd stadig nye høyder, og jeg har en mistanke om at hippe bybarn nå blir født med cappuchino i hånden istedenfor ski på beina. Og det er ikke akkurat blitt noe lettere å si nei takk. Noen blir helt forstyrret hvis de ikke kan skrangle med kaffeserviset sitt.

Selv er jeg ganske lei av å bruke de første fem minuttene av et treff til å forklare at jeg synes kaffe er godt, men like gjerne tar et glass vann. Selv ikke min egen mor ser ut til å ha kommet seg over sjokket. Hver gang jeg er på besøk spør hun om jeg vil ha kaffe. Eller te... Du skal ikke se bortifra at hun tror det er et slags ungdomsopprør, og at jeg snart skal vokse fra meg denne (u)vanen med å bryte selskapsnormer.

Men jeg fortviler ikke. Jeg har selvfølgelig funnet løsningen på dette verdensproblemet. Hvis jeg for eksempel har dårlig tid, eller ikke har behov for å legge ut om mageproblemer og koffein-allergi, takker jeg selvfølgelig bare ja når folk spør om jeg vil ha kaffe. Og så tar jeg én slurk før jeg lar den svarte væsken kose seg alene i koppen, mens jeg trakterer penn, papir og fotoapparat og stiller de spørsmålene jeg skal. Det er nemlig ikke alltid så lett å drikke kaffe (og eventuelt spise kake, som jeg forøvrig elsker) når man skal gjøre alt dette andre samtidig.

Misforstå meg rett, og vær ikke redd for å invitere meg på besøk, men hvorfor ikke prøve spørsmålsstillingen "Kan jeg by deg på noe å drikke?" Og hvis jeg svarer "ja, takk, gjerne et glass vann" så kan du jo gi meg det. Da synes jeg du er en perfekt vert!

Nina Schyberg Olsen

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!