I FRI DRESSUR: Kald vinter

Arne Vidar Jenssen, redaksjonssjef i Nordstrands Blad.

Arne Vidar Jenssen, redaksjonssjef i Nordstrands Blad.

I høst snakket alle om vaksinering og svineinfluensa. Nå er det ISKALDT som gjelder.

Jeg har kommet såpass opp i årene at jeg husker skikkelige vintre. Ja, for det var jo alltid kaldt fra like før jul (etter kakelina) til ut februar - og masse snø.

Men uffet vi oss? Neida. Vi kledde på oss, var ute og lekte, og kom inn med dryppende nese. Votter og luer ble hengt ved ovnen som det sprakte i. Og så kom moderen med varm kakao.

Jeg har en følelse av at vi er litt mer pysete nå. Riktignok er det så det river i både kinn og nesebor når kvikksølv-søylen har øverste punkt omkring minus 20, men vel ikke verre enn at vi kan være ute.

I sommer var jeg på en ungdomsskole. Der hadde nesten alle gutta ull-lue trukket godt nedover ørene. Da jeg var på samme sted sist fredag, var det få med lue, mange med tynne tøysko og bare en hettegenser. Jenter i foroverbøyd positur hadde mye bar hud.

Sist uke sto alle de nye bussene på Romerike fordi hydraulikkoljen frøs. Dører på tog og T-bane som ikke lar seg åpne på grunn av kulde er velkjente fenomen, og alle som er avhengig av offentlig kommunikasjonsmidler, vet at kuldegrader betyr forsinkelser.

Da er det minner fra OL på Lillehammer dukker opp. Aldri har det gått flere tog mellom hovedstaden og Opplands-byen. Stort sett alt som fantes av skinnegående materiell ble brukt. Det spilte ingen rolle hvilken årgang det hadde. Selv husker jeg en tidlig morgen på Sentralstasjonen. Der sto toget jeg skulle ha. Det var helt sikkert av samme årgang som jeg brukte da jeg som barn benyttet sammen med moderen da vil skulle besøke tante Ingeborg i Tønsberg.

Men var OL-toget forsinket? Å nei da. Det gikk akkurat etter rutetabellen. Og alle bussene som hadde skyttetrafikk mellom Lillehammer sentrum og arenaene, gikk så det suste.

Mange husker ved OL-temperaturene. Da var det kaldt, da. Men aldri har flere mennesker vært ute. Minus 20 spilte ingen rolle da vi slo OL-floka.

Nå har vi altså ,mens den globale oppvarmingen er et hett tema, kuldeperiode som nærmer seg grensen for «manns minne».

Moderne biler fryser - og stopper. Helt nye tog og T-banevogner står. Busser kommer seg ikke ut etter natten. Og mediene både på papir, gjennom lyd og bilder forsøker å finne landets kaldeste steder.

Her i hovedstaden hutrer vi oss barhodet rundt i minus 20 mens folket på Røros og Tynset kler på seg til det dobbelte. Men ser vi det positive i det, kan vi kanskje gjennom lave solstråler øyne en varm sommer. Men da er det vel for varmt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.