RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør i Lokalavisene Oslo.
Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør i Lokalavisene Oslo.

I FRI DRESSUR: Køens forbannelser

VG kunne i helgen komme med en oppsiktsvekkende forbrukeropplysning til alle som misliker kassakø: hvis du vil komme raskest mulig gjennom kassa, still deg i den korteste køen!

Man kan selvsagt spørre seg om denne opplysningen er verd omtale i Norges største avis, men bakgrunnen for at selve kassakøen vies offentlig oppmerksomhet er grei nok. For tidligere undersøkelser viser at ingen ting irriterer norske forbrukere mer enn nettopp kassakøer.

Jeg hører absolutt med til den gruppen av nordmenn som misliker kø relativt sterkt. For det første er det vanskelig å finne grunner til i det hele tatt å verdsette selve køen, bortsett fra det faktum at en alltid kan glede seg til det blir ens tur. Alle har jo et formål med stå i kø, men gleden vil selvsagt variere fra om det deles ut gratisbilletter til yndlingsartistens konsert, eller om man skal få en eller annen sprøyte presset inn i sine knapt synlige blodårer. Uansett så er nordmenn altså mer fiendtlig innstilt til køståing enn andre folkeslag, noe som kanskje kan forklares med at vi nedstammer fra et folkeslag som trives best i utkanten av begivenheter og folkeansamlinger.

Hvis en ser aldersmessig på fenomenet, så er min erfaring at de yngste er de som best innordner seg køer. Ikke på den måten at alle stille og rolig stiller seg i køen. Neida, stort sett er det de samme som alltid løper og får den første plassen, mens de samme står sist og venter tålmodigst. Men når køen først er dannet, så respekterer de den. Stort sett.

I tenårene blir det gjerne litt mer "sniking". Av de opplevelsene jeg personlig husker best var da jeg i Ekeberghallen for 25 år siden stilte meg i kø for melk til cornflakesen, og vel tilbake på plassen hadde lagkameraten som oppmuntret meg til å hente melk fortært hele cornflakes-pakka mi. Ikke til å undres over at han senere ble en av Norges mest vellykkede gründere i min generasjon.

Bilkøen er mennenes domene, og alfahanner fra 20 til 50 kan alle triksene for å vinne terreng. Men det er mye møye for lite løye. Noen skarve sekunder tjener man kanskje ved å kjøre slalåm mellom filene, men det er sjelden verdt strevet.

Øvelse gjør mester er det noe som heter, og det forklarer kanskje hvorfor noen av d eldste blant oss kan være de verste køsnikerne. Flere enn meg har vel opplevd medborgere i 70- og 80-årene som går rett forbi køen på postkontoret eller andre steder, og som spiller forbauset og uforstående når noen våger å snakke til vedkommende som vil ha plassen helt der fremme. Kø her? Nei, det har jeg aldri hørt om. La ikke merke til at det sto noen andre her jeg.

Vi som tålmodig stiller oss i køen får til slutt det vi har kommet for, vi også. Og det er verdt ventingen for de fleste. For selv om nordmenn hater å stå i kø, så har de fleste av oss ingen grunn til å klage når vi vet hva andre må stå i kø for. Mat og medisiner som kanskje vil ta slutt lenge før det blir deres tur. Tenk på det neste gang du forbanner at nabokøen på Meny beveger seg tre sekunder raskere enn din kø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere