RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I FRI DRESSUR: Kor var du?


 
 

... da hain Birger blei korkjendis på TV? Hæ...?

Kor og sang er jammen meg i støtet! Om du ikke selv er en ivrig sanger på badet, kan du være tilskuer til andres sanggleder. Du kan velge og vrake i sangtilbud på TV nå for tiden.

Enhver TV-kanal
med respekt for seg selv, har minst en sang-reality gående til enhver tid. For ikke lenge siden kunne du se den syngende bydelen på NRK. Korsangerne var av ymse kaliber, men målet var nå likevel å opptre i Konserthuset. Og på TV skulle de! Jeg fulgte aldri med, men fikk så vidt med meg at koret rakk å drikke seg kanon full på en restaurant i Paris. Foran øynene på skrekkslagne franskmenn. Ettersom dette gikk på NRK, kunne ikke TV2 være noe dårligere. Så de klinket til med «Det store korslaget». Legg merke til programtittelen. Her lukter det krig!

Den nye
trenden er altså: «La oss danne et kor og synge på TV». Mens de fleste kor jeg har hørt om, sliter med rekrutteringen, snakker vi her om en intens og plutselig interesse for kor! Eller er det heller slik at målet helliger middelet? Sangen er ikke nødvendigvis et mål i seg selv. Kor-programmene er bare et nytt påskudd for å få vist trynet på TV. Slik at avisene kan fylle sine spalter med historier om de nye «heltene». Enten de viser seg foran kamera med en trekkbasun eller en gigantisk badeleke for hånden.

Tidligere var
det populært å pusse opp huset sitt, finne kjæreste, drive gård eller sette opp revy på TV. Og i skrivende stund er det visstnok fulle charterturister som tiltrekker seg oppmerksomhet... Hvis du ennå ikke er mett, har NRK startet opp Showbiz. Der kan dine jobbkolleger bli sangstjerner. På jobb, og på TV. Gud bedre...

Snart er
halvparten av Norges befolkning blitt realitykjendiser og sangstjerner. De fleste nordmenn kan nå skilte med at de bor i nabolaget til en eller flere som har lempet frem hodet sitt på TV-skjermen. Vi snakker ikke om Andy Warhols berømte 15 minutter på skjermen, den gang det var unikt å bli TV-kjendis. Nå snakker vi om hele serier med åndssterke individer som er så sterke i ånden at de blir husket. Av minst ti naboer. De fleste andre blir glemt av de aller fleste andre.

Sang i
seg selv er både hyggelig og gøy. Men er det gitt at jeg skal gidde å høre naboens kråkestemme? Når alle plutselig skal synge av full hals i beste sendetid, henger jeg ikke med lenger. Beklager.

På skolen
hadde vi en lærer som truet med å synge dersom elevene ikke var stille. Han gikk under navnet «sangterroristen». Så vi holdt kjeft. Kanskje vi snart får se ham i en ny sang/kor-reality?


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere