*Nettavisen* Nyheter.

I FRI DRESSUR: Typisk norsk å vite best

Konsern og kjeder er ikke alltid det som vekker de mest positive assosiasjoner hos nordmenn. Ord som stordriftsfordeler, strømlinjeforming og kostnadseffektivisering nevnes ofte i samme åndedrag som «kjededannelser» og «storkonsern». Ordene har gjerne bedre klangbunn i styrerommene enn «på gølvet».

Men det er ikke til å komme forbi at Norge er et land i verden. Et lite land, men likevel en del av verden. Og i den forbindelse er de fleste bransjer på en eller annen måte internasjonalt orientert eller tilknyttet. Lenge var det en teori at dette aldri kunne gjelde for norske medier, da det norske språket var fundamentet for bransjen, og dermed ikke til å forene med andre lands kulturer eller bedrifter.

Det var mye oppstyr da engelskbaserte Mecom kjøpte Orkla Media for snart fire år siden. Det lød skremmende at et internasjonalt konsern skulle kjøpe noe så tradisjonsrikt og rotfestet norsk som indrefileten av norske lokalaviser. At både «norske» Orkla Media og Schibsted i mange år allerede hadde aviser og virksomhet i utlandet, samt en rekke utenlandske aksjonærer, ble ikke nevnt. Eierselskapene hadde norske tradisjoner og dessuten så er de jo greitt at norsk virksomhet ekspanderer til utlandet. Det er det motsatte vi misliker.

Nordstrands Blad er en del av Lokalavisene Oslo, som igjen er en del av Edda Media, som utgjør den norske delen av virksomheten i Mecom. Sistnevnte selskap er notert på London-børsen og har rundt 8.500 ansatte i fire land. Ett av Europas største mediekonsern.

Nylig var jeg og noen andre fra Lokalavisene Oslo på tur til Warszawa for å se og lære hvordan Mecoms lokalaviser i Polen drives i 2010. Da Media Regionalne lanserte sine bydelsaviser i byen Stettin i 2006 kom de opp hit til Ivar Brynildsen og co. for å lære litt om hvordan vi jobber i Oslo. De sier selv at dette sparte dem for flere måneder med utredninger, fordi kunnskap om organisering og segmentering er overførbart over landegrensene. Selv om språket er forskjellig, er lesere av lokalaviser mer like enn forskjellige. Nå har de polske lokalavisene gjort mange spennende ting de siste månedene, ikke minst med tanke på nettavisene sine, og nå var det vår tur til å dra over for å lære. Det er et godt eksempel på at fellesskap og konsern på tvers av landegrensene også kan føre noe godt og matnyttig med seg.

Selvsagt kunne vi heller besøkt andre lokalaviser i Norge. Det skjer hele tiden masse spennende innenfor landets grenser når det gjelder medieutvikling, og dette følger vi med på. Når det gjelder nettbruk er Norge helt i front av utviklingen. Men vi nordmenn har godt av å heve blikket utenfor vår egen andedam, og ikke hele tiden tro at det er vi som er verdensmesterne.

Norge lever ennå godt på oljepengene våre, men vi må bygge levedyktige bedrifter og bransjer også i Fastlands-Norge. Da er ønsket om å tilegne seg mer kunnskap, samt ydmykhet og vilje til å lære av andre, en premiss som alle uansett bransje bør ta til seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.