*Nettavisen* Nyheter.

I FRI DRESSUR: Valgets kvaler

Nordstrands Blads journalist Aina Moberg.

I mitt 55-årige liv har jeg vært nødt til å ta mange valg. Derfor blir det så befriende å gå til valglokalet på Nordseter skole nå i ettermiddag. Helt uten å nøle skal jeg plukke ut «mitt parti» og putte det sammenbrettede arket i valgurnen. For, ikke en eneste gang i stemmeberettiget alder har jeg vært i tvil om hvilken politisk retning jeg ønsker for Norge. Et enkelt valg!

Verre var det våren 1972 da jeg som nyutsprunget russejente og redaktør av russeavisen ble konfrontert med fremtidens yrkesvalg. Jeg tilbrakte en informasjonskveld på Barnevernsakademiet, fast bestemt på at her skulle jeg søke om opptak. To uker senere var jeg imidlertid vel installert i en avisredaksjon. Valget var tatt!

Egentlig er jo hele livet et eneste stort valg. Riktignok er det våre foreldres valg at vi kommer til verden, men derifra og inn er det opp til oss selv. Hver og en må ta sitt eget livsvalg og lage sin egen livsstil. Vi skal velge venner, kjærester, ektefeller, antall barn, yrke, klesvei, hårstil og hobbyer. Hus eller leilighet, by eller bygd, øst eller vest, inn- eller utland? Hytte på fjellet, i skogen, ved sjøen? Pakketur til syden eller sykkeltur med bestevenninnen? Bil eller sykkel, tog eller fly?

Jeg kunne ramse opp valgalternativer om nær sagt alt mulig og i det uendelige. For har du noen gang tenkt over hvor mange valg du tar bare i løpet av en helt vanlig hverdag? Det starter allerede i sengen når du velger å sove «bare fem minutter til» istedenfor å stå opp med en gang... Når kvelden kommer har du lurt på om du skal kle deg freakete eller som en snobb, drikke te eller kaffe, spise brødskive eller salat, poteter eller pasta, stappe magen full av godterier eller knaske på et eple, ta et glass vin eller øl, gå på kino, tur med hunden eller avlegge din gamle mor et besøk... Beslutningene tas uten at vi som regel tenker over at det er et reelt valg en gang.

Men alle valg er ikke lette. For våre barn skal vi ta valget om dåp, konfirmasjon, barnehage og hvilken skole den håpefulle skal gå på. For gamle foreldre blir man kanskje tvunget til vonde valg: Bo hjemme eller plass på sykehjem! Og noen valg får vi ikke engang være med på å ta. Hadde jeg hatt rett til å velge bort kreftsykdommen, hadde jeg suverent kastet alle de «ukontrollerte cellene» i søpla en gang for alle slik at de ikke fikk ramme noen av oss!

Valgets kvaler er altså mange, og er du fortsatt i tvil når du i ettermiddag står i valglokalet, ja så følg magefølelsen. Du trenger ikke være enig i alt dine favorittpolitikere mener, bare sjekk hvilket parti's grunntanker som passer best til din egen livsfilosofi. Bestem deg for om du er sosialdemokrat, mørkeblå eller noe midt imellom. Valget er ditt.

Godt valg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.