RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arne Vidar Jenssen
Arne Vidar Jenssen

I FRI DRESSUR: Vårslapp?

Da jeg var ganske ung og på denne tiden av året var litt giddalaus, mente moderen det skyldtes vårslapphet. Vi hadde liksom brukt opp energien gjennom vinteren og ikke fått påfyll av nødvendige vitaminer gjennom solstrålene.

Muligens riktig, men jeg forsto ikke helt hvorfor jeg skulle være vårslapp mens moderen tydeligvis hadde en energiladning som måtte få utløp. Vinduer skulle pusses, klær luftes og med en gang det var snøfritt, kastet hun seg ut i hagearbeidet. Nei, det var nok ikke vårslapphet som gjorde at noen av oss gjerne ville ta det litt med ro.

I daghar jeg en viss formening om at vi i løpet av vinteren lader opp kroppen til virkelig å ha krefter til å gi oss i kast med vårlige sysler. Det er som en bryter blir skrudd på sånn like etter påske. Ikke før har is og snø forsvunnet fra hagen, så finner vi frem redskapene som skal hjelpe oss å få det til å spire og gro. Vi plukker søppel, vi feier og raker, og i løpet av noen få uker har vi jaget alt som minner om vinter.

Riktignok får
vi med oss de siste hvite flekker ved å dra til fjells i påsken, men så er det slutt.

Muligens har
vi en naturens vekkerklokke i oss, og den skal vi være glad for å ha. Den forteller oss om en ny årstid. Og om den ikke er korrekt stilt, blir vi garantert minnet på at nå må vi opp av sofaen for å være aktive ute. En av dem som har vært slike pådrivere er RUSKEN. Abildsø-mannen Boris Hansen lanserte fenomenet, han ble fulgt opp av Kjellaug Løken fra Nordstrand, og i år er det Prinsdal-mannen Jan Hauger (tidligere håndballspiller for NIF) som kaster ut ballene og gir oss inspirasjon. Ikke gjennom hele resten av året er vi så uteaktive som nettopp i disse få Rusken-ukene før 17. mai.

Og båtfolket
synes hver eneste vår det er like stas å gi seg i kast med det evinnelige pussearbeidet. Farkosten har stått under presenning gjennom hele vinteren, men nå får den se vårlyset, og om ikke lenge skal den skjære bølgene. For at den skal være klar da, må man jo gjøre en skikkelig jobb først.

Og om
vi gjennom hele vinteren bare har syslet med tanken om oppussing, så skal det realiseres med en gang det bli et vårlig drag i luften.

Jeg vet
ikke om det er gjort noen store og dyptgravende studier på hvorfor vi får slik arbeidslyst nå med en gang etter påske. Selvfølgelig er det en del ting som av praktiske årsaker ikke kan gjøres vinterstid. Men hvorfor blomstrer vi så plutselig?

"Jeg velger
meg april" sa den store dikter for mange år siden. Det var vel ikke akkurat dagens vårutfoldelse han tenkte på, men noe om at da springer alt ut.

Moderens teori
om vårslapphet har jeg i alle fall skjøvet til side.

God vår!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere