I godhetens tjeneste

Arbeidstreningen er ute på oppdrag. Petter, Kristian og Tony skal frakte søppel til Grønnmo.

Arbeidstreningen er ute på oppdrag. Petter, Kristian og Tony skal frakte søppel til Grønnmo.

Arbeidstrening er et supert tilbud for både skoletrøtt ungdom, så vel som privatpersoner og offentlige instanser.

Tony og Kristian får tid til et slag biljard mens de venter på arbeid.

Tiltakskonsulent Katrine Fors Haugen og arbeidsleder Petter Andresen blir godt kjent med ungdommene på huset.

SKULLERUD: Utekontakten i Østensjø bydel er et tilbud for barn og unge. De har god kunnskap om ungdomsmiljøet og vet hvilke rettigheter og plikter unge har. Arbeidstreningen er en del av Utekontakten, og det er nettopp disse Nordstrands Blad har vært og besøkt.

Her holder vi åpent for ungdom mellom 15 og 23 år, som av en eller annen grunn har droppet ut av skolen, forteller Petter Andresen.

Han er arbeidsleder og har vært der i to år. Akkurat nå er det åtte unge jenter og gutter som nesten daglig stikker innom Skullerud aktivitetshus.

Der samles de først og fremst for å få motivasjon og hjelp til å stå på videre, i tillegg til å utføre oppdrag som kommer fra private personer eller offentlige instanser.

Meningsfullt samarbeid

Kristian (18 år) er en av brukerne. Han forteller at han blir motivert av å jobbe i Aktivitetshuset.

Hvis vi for eksempel skal ut og jobbe, så hører vi på musikk i bilen, og plutselig har man det mye kulere, i stedet for å sitte på en skolebenk. Det er folk som motiverer deg her på en litt annen måte enn det de gjør på skolen, sier Kristian.

Tony på 15 år trives også.

Det er bra miljø her, folk er greie, sier han. Guttene har vært der i noen måneder og vet ikke helt hva de skulle gjort uten tilbudet.

Jeg hadde vel bare ligget og sovet, antar Kristian. Sammen med Petter og tiltakskonsulent Katrine Fors Haugen setter ungdommene opp mål for framtiden.

De har jevnlige samtaler og samarbeider godt.

Det er vanlig å bli på huset opp til ett år. Målet vårt er å få folk tilbake på skolen igjen, eller ut i arbeid. De fleste klarer å fullføre målene sine, forteller arbeidslederen.

Ingen tvang

De er alle enige om at det er veldig hyggelig på aktivitetshuset og at de trives sammen.

Det er viktig at man liker seg, ja helt nødvendig, sier Petter. Katrine forteller at det er ingen som tvinger en til å være der.

Tvert i mot, det er helt frivillig!

Altmuligarbeid

De flittige maurene på Skullerud er villige til å hjelpe deg med det meste, enten det dreier seg om beskjæring av trær, rydding av hagen, eller kjøring av søppel. Tilbudet er for både private personer og offentlige kontorer. Akkurat nå har de et viktig samarbeid med Bydelspatruljen, som jobber med registrering og fjerning av søppel, tilgrising og vrak i bydelen.

Vi kjører rundt og plukker opp søppel som folk hiver fra seg, alt i fra kartonger til gamle møbler, sier Petter. Vi har også begynt å frakte plastsøppel, forteller Katrine.

Det vil si at vi henter plasten på Bøler og Skøyen fritidsklubb og dumper det på Grønmo. Papp er jo lett å hive i pappcontainer, men plast er det verre med, sier hun. Det koster 100 kroner per gang man kaster. Petter forteller at det er staten som betaler, men at de selv må legge ut. Han synes det er tungvint. Kunne vi ikke heller bare fått et frikort?

Positivt fellesskap

Når de ikke er ute på oppdrag, har de tid til andre ting, som for eksempel å spille biljard og lage mat.

Vi har et fast måltid hver dag. Da lager og spiser vi maten sammen. Det er sunn mat, forteller Petter. Så var det båten da. Den kan de også leke med hvis de har lyst. Arbeidstreningen har nemlig fått en 28 fots motorseiler fra Lions.

Den ble vi veldig glad for, sier Petter. Det blir også rom for snekring framover, i følge Katrine.

Vi skal starte snekkerverksted, lage pil og bue og fuglekasser som folk kan kjøpe, sier hun. Petter forteller at de prøver å skaffe midler til verktøy, slik at de kan bli litt mer proffe.

Det er jo fint om det kan ligne mest mulig på et vanlig arbeidssted, sier han. Katrine forteller at Petter er tømrer og kan mye om snekring.

Billig arbeidskraft

Gjengen på aktivitetshuset virker som en hvilken som helst annen bedrift med massevis av humor og pågangsmot.

Vi er arbeidsføre, friske, unge og hyggelige, sier Petter. Også er vi rimeligere enn de fleste, kan man si, kommer det fra Katrine. Vi har ingen faste priser, men det er jo hyggelig hvis private personer gir en liten symbolsk sum, smiler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.