RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I Grethes blomsterhage

I Ormsund Roklub er Hawairoser, Trompetblomster og Skaugumbegonia en like naturlig del av inventaret som alle robåtene.

Malmøya: Kvinnen bak den fargerike hagen er Grethe Kleven. Hun bosatte seg i roklubben for 20 år siden, og har skapt et blomsterparadis det går gjetord om.

Jeg liker å ha møkk på fingrene, og blomster har jeg holdt på med siden jeg var stor nok til det. Hver eneste dag steller jeg med "ungene" mine. Jeg synger og ber aftenbønn for dem hver kveld, smiler 67-åringen.

Tyve trompeter

At Grethes nærhet til blomstene gjør underverker, er lett å se. Over hundre roser og rundt tre hundre Skaugumbegonia, Iris, Geranier, Georginer og Hortensia pryder roklubbens uteområde. Om våren legger mange søndagsturen sin dit for å se hundrevis av tulipaner, påske- og pinseliljer i full blomst.

Mest beundringsverdig er likevel en gul og en rød Hawairose, begge over to meter.

Jeg har hatt de i tyve år, og hver sommer springer rundt femti blomster ut samtidig. I øyeblikket er de fulle av nye knopper. Like flott er min tre år gamle Trompetblomst som akkurat nå har tyve trompeter, forteller Grethe, og ler godt når hun får spørsmål om hvor mye tid vanningen tar.

Jeg flyr ikke rundt her med en liten kanne, for å si det sånn.

Førti år gamle

Grethe Kleven innrømmer at det går en del penger til hagedriften. Hun kjøper litt sommerblomster og mye kumøkk og hønsegjødsel.

Men de fleste plantene overvintrer. Skaugumbegoniane er førti år gamle. Jeg begynte med to. Knollene deles, og jeg har gitt bort hundrevis. De overvintrer i en tørr kasse, og plantes ut til ro-sesongen starter 1. mai.

Og roerne vokter blomstene vel. Verre er det med gjess og ender som roter rundt, og turgåere som forsyner seg fra bedene.

Da blir jeg så sint at jeg nesten ikke blir blid igjen, forkynner Grethe, men innrømmer samtidig at blomstene ikke betyr alt for henne.

Men jeg må ha et levende liv rundt meg. Jeg kan ikke bo i blokk, sier hun.

Rosemaler

Nå er det forøvrig ikke bare de levende blomstene som opptar 67-åringen. Hun er også en habil rosemaler, og produserer blant annet nydelige dekorerte fat, tiner, vogger og sleiver. Grethe Kleven er med andre ord en "virkelig blomsterdame".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere