RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I Jaromir synger livet


Jaromir Svozilik fra Frogner blir inspirert på Munchs atelier på Ekely på Hoff.
Jaromir Svozilik fra Frogner blir inspirert på Munchs atelier på Ekely på Hoff. Foto: Foto: Grace Brynn
Han skaper spennende grafikk i Munchs atelier på Ekely. Maleri og skulptur skaper han hjemme på Frogner, og poesi i sitt hjerte. Hele verden er hans inspirasjon.

EKELY, HOFF: Jaromir Svozilik har jobbet med grafikk i på Ekely siden 1992. Han er berømt for sin utsøkte teknikk. Multikunstneren behersker også skulptur, maleri og lyrikk til fullkommenhet. Han er et søkende menneske, dypt forankret i filosofi. Leter og finner, bygger seg et trappetrinn og klatrer videre på veien mot Den fullkomne visshet, det høyeste av alt. Det Skjønne, Vakre og Gode – som Platon kalte det.

Å møte ham er som å oppleve tidenes morgen, den første sol.

– Jeg har drevet med dette hele livet, sier han. – Da jeg var syv år, bladde jeg mye i noen barnebøker som var illustrert av Josef Lada. Han vekket tegnegleden i meg. Å være kunstner er forresten ikke bare noe man kan gå på skole og lære. Man må ha noe å uttrykke. Det er en drift man må følge hver dag. Det sosiale er også svært viktig. Man må omgås andre, snakke med dem – det er nødvendig å vite hva andre tenker og mener. For det er viktig å lære nytt! Ulikhet forårsaker spenning så man kan skape noe.

Varme følelser i kaldnålen

– Det er kaldnål og akvatint jeg driver mest med. Akvatint er en type etsing, der man bruker syre for å etse motivet inn i trykkplaten. Jeg lager et opplag på cirka 30 av hvert trykk, eller bare ett av hvert. Lager jeg et dikt med tegning, må ordene skrives speilvendt på kobberskiven! sier han.

Serien «Mystery of Life» (som du kan se på You Tube), er på 113 bilder og tok fire-fem år å lage.

– Hodene som svever rundt i luften på disse bildene, er vår bevissthet. Så lenge vi flyr, ER vi, så lenge vi har bevissthet, FINNES vi. Det ville være synd hvis mennesket forsvant, da ville ikke universet lenger være bevisst seg selv! Jeg føler en forpliktelse her overfor Munch, til å lage noe som SIER noe, ikke bare noe som ender som dekor på en plastpose, sier han.

Geværsalvene dundret

Han og kompisen prøvde å rømme over grensen da russerne kom. De ble beskutt:

– Vi kom til Bratislava. Kulene pep rundt ørene på oss. Resultatet ble syv måneder i fengsel.

Lang tid for en frihetselskende sjel. Attpåtil slapp han ut til ufriheten, i løgnsamfunnet, som han kaller det. Men hjelpen kom:

– En venn i Uppsala sendte en kjæreste til meg. «Gift deg med henne, så får du utreisetilllatelse!» Vi giftet oss i det fine rådhuset i Praha. Da fikk jeg utreisetillatelse! Jeg søkte om politisk asyl i Sverige i 1974, og fikk det samme år. Begynte straks å lage Dali-inspirerte surrealistiske bilder, sier Jaromir.

Jeg gjorde ikke militærtjeneste i Tsjekkia. Vi var en gjeng kunstnere som ville bli fritattl. Vi leste psykologibøker, for å lære hvordan vi skulle virke sprø. Jeg utstyrte meg med ryggsekk, øks og tre hermetikkbokser, og gikk for å ta testen. «Vet du hva militærtjeneste betyr?» spurte de. «Ja, jeg har jo utstyrt meg med øks, ryggsekk og hermetikk. Bare send meg dit det er krig, så skal jeg løse alle problemer!» De så på meg. «Vil du virkelig gjerne gå i krig? Det er kanskje best å vente litt...» Jeg ble fritatt tre ganger!

Kunst i fredens navn

I 2002 startet han et samarbeid med Øystein Haugsbø, ved Ruseløkka skole. Elevene skulle tegne, med fokus på flyktninger.

Bildet vant en konkurranse som var utlyst av Flyktningerådet. I 2005 gjentok de opplegget, med fred som tema.

– Elevene risset inn ordet «Fred» på kobberplater, på 30 språk. Bildet ble solgt til Fredssenteret og henger nå i Bangladesh, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere