RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I kunstens tjeneste


Carl Nesjar, her fotografert for fire år siden. 
(Foto: Magne Mellem Enoksen)
Carl Nesjar, her fotografert for fire år siden. (Foto: Magne Mellem Enoksen)
Bølerkunstneren Carl Nesjar (88) stiller til helgen ut på Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg.

BØLER/TØNSBERG: Den internasjonalt anerkjente kunstneren Carl Nesjar er for mange kjent gjennom sine vann- og isfontener som finnes rundt omkring i hele verden. Kunstneren samarbeidet også i 17 år med Picasso om utsmykkinger og monumentalskulpturer i sandblåst naturbetong, og har markert seg som en av Norges fremste kunstnere i siste halvdel av 1900-tallet.

Nesjar er også maler og grafiker, og han har gjennom sine banebrytende fotografier vært med på å gi fotografiet som kunstnerisk medium en status også i vårt land. I tillegg har han laget flere kortfilmer.

Allsidig

Kunstneren, som i dag bor på Bøler, vokste opp dels i Larvik og dels i New York og har sin kunstutdannelse primært fra Oslo og Paris.

Kosmopolitten Nesjar har hatt store oppdrag i Spania, Frankrike, USA, Alaska, Korea, Holland og Sverige og har etter hvert tilegnet seg en enorm kunnskap om europeisk og amerikansk samtidskunst.

Han har også vært en banebryter når det gjelder teknologibasert kunst med inngående studier på dette felt, noe som har gjort ham til en brobygger mellom kunst og teknologi.

Alt dette har bidratt til at han har vært en høyt skattet foreleser ved norske og utenlandske universiteter og høyskoler og ikke minst en interessant skribent.

Tilbakeblikk

Utstillingen er det største heldekkende tilbakeblikket på Nesjars mangesidige produksjon.

Det gir for første gang publikum anledning til å se at hans nære forhold til kystlandskapet i hjemtraktene går som en rød tråd gjennom hele livsverket.

Det kommer til uttrykk enten det dreier seg om lyriske abstraksjoner i maleri og grafikk eller naturens egen evne til å danne abstrakte former slik han viser i fotografi og helårsfontener.

Blant utmerkelsene Nesjar har fått kan nevnes at han i 1997 ble utnevnt til Chevalier des Artes et des Lettres i Frankrike og til Fellow of the Royal Society of British Sculptors.

I 2001 ble han utnevnt til æresborger av hjembyen Larvik og i 2002 til Kristinehamn-ambassadør. Utstillingen åpner 24. mai kl. 14.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere