RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I morgen kysser de på kino


Harald Thompson Rosenstrøm i rollen som Jan Olav og Annie D. Nygaard som Appelsinpiken i "Appelsinpiken". ALLEFOTO: SANDREW METRONOME
Harald Thompson Rosenstrøm i rollen som Jan Olav og Annie D. Nygaard som Appelsinpiken i "Appelsinpiken". ALLEFOTO: SANDREW METRONOME
Frogner-regissøren Eva Frederikke Dahr medgir at hun er litt nervøs.

FROGNER: Nå puster jeg ut, sier Eva Dahr.

Regissøren bak filmen basert på Jostein Gaarders bokAppelsinpiken, Eva Dahr, har bodd ved Frognerparken i 25 år. I går hadde filmen festpremiere på Colosseum , der hun selv har trådt sin barnesko, og antakeligvis var på kino for første gang da hun var syv år.

Jeg elsker å bo her. Dette er mitt nærmiljø, å bo så nærme Bygdøy, å kunne sykle overalt, og å bruke de friområdene i nærheten, i tillegg til å bo nærme byen. Det er et privilegium, slår regissøren fast.

Møtes på trikken

Appelsinpiken handler om en ung mann, Jan Olav, som en dag møter en helt spesiell pike på trikken. Hun har rød kåpe og bærer en stor pose appelsiner i armene. Han blir stupforelsket, men hun forsvinner med ordene «vi ses».

LES OGSÅ: Tør å kjenne på de store følelsene

Han starter en jakt som fører ham gjennom et vinterkaldt Oslo og til fargesprakende Sevilla, hvor trærne er fulle av appelsiner.

Samtidig møter vi Georg, en ung gutt som går alene på ski over vidda. Med seg i bagasjen har han et teleskop og et ti år gammelt brev fra faren, et brev som han nettopp har fått. Georg jakter på en komet, og møter i stedet Stella.

Tilfeldige møter

Disse to forskjellige historiene veves i hverandre. Begge forteller om tilfeldige møter som blir avgjørende for livet.

Jeg har levd med denne filmen i ett og et halvt år, sier Dahr.

Hun medgir at det er fint og rart å la filmen nå leve sitt eget liv for kinopublikum og anmeldere.

Hva er det som gjør historien i Appelsinpiken sterkt?

Da jeg fikk tilbudet om å regissere denne romanen oppplevde jeg det først og fremst som en stor ære. Jostein Gaarder er en av de største forfatterene i Norge. Dessuten er det gøy at filmen også settes opp på kinoer i Tyskland til høsten, og i Spania til jul. Men det som gjør denne historien sterk er de menneskelige relasjonene som er vevet inn i hverandre. Disse to kjærlighetshistoriene påvirker hverandre. Den ene historien er eventyraktig og den andre er nåtid.

Vårløsning

Dere har spilt inn i et snøkledt Rondane og et eksotisk Sevilla. Hvordan var den vekslingen?

Utfordrende. Jeg synes det er viktig at Sevilla-delen har sterke farger, lyder og nærmest lukter. Den er nesten sprakende fargerik, og står i kontrast til den kalde hvite og endeløse vidda i Rondane, sier Dahr.
Det er bra. Det er forskjellige arenar, som viser hvor små menneskene er.

I Rondane var det vårløsning, og snøen smeltet rundt oss, vi kom knapt ned med beltebilene igjen. Vi kunne ikke vært der noe senere. Det var en fin innspilling, sier hun, og håper folk synes det er en fin film også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere