I morgen strømmer forbanna Oslo-kvinner til 8. mars-tog

Kristine Sevik er en av mange som kommer til å gå under 8.mars-komiteens hovedparole Forsvar abortloven- nei til reservasjonsrett. Parolen samler mange.

Kristine Sevik er en av mange som kommer til å gå under 8.mars-komiteens hovedparole Forsvar abortloven- nei til reservasjonsrett. Parolen samler mange. Foto: Foto: Julie Messel

– Når noen tukler med etablerte kvinnerettigheter er det naturlig å reagere, sier Kristine Sevik (37).

OSLO: Hun kommer til å gå under 8. mars-komiteens hovedparole Forsvar abortloven-Nei til reservasjonsretten i morgen.

Kristines venninnegjeng har som vane å møtes til årets første utepils 8. mars.

I år blir det imidlertid mer enn utepils når hun samler venninnegjengen på kvinnedagen.

Reservasjonsrett gjør at kvinnner går i tog

Debatten om allmennlegers reservasjonsrett for å kunne avvise å henvise jenter og kvinner til abort har vært gjenstand for stor debatt i vinter.

Les også: Hanna (16): - Abort handler tross alt om kvinnens kropp!

Nå ser det også ut til at helseministerens forslag mobiliserer folk som vanligvis ikke er å finne i 8.marstogen, til å ssamles på Youngstorget lørdag kl. 15.00.

– I år skal jeg gå under hovedparolen. Og forslag om reservasjonrett er grunnen til at jeg går, sier Sevik.

Hun er imidlertid som svært mange andre norske kvinner:

– Jeg har et forhold til 8. mars, men jeg pleier ikke gå i tog. Som regel møter jeg noen venninner for å ta en øl, sier 37-åringen fra Tøyen.

Men ikke i år:

– Abort er en udiskutalbel rett for alle som vokser opp i Norge. Når disse tingene som vi tar som en selvfølge er trua, er det naturlig å vise at det går vi ikke med på. Dette er helt klart en prinsippsak, sier Sevik.

Hestehandel

Hun er, som mange med henne, provosert over at det går an å hestehandle med fundamentale kvinnerettigheter for å sitte i regjering.

– Forslag om legers reservasjonsrett har svært liten appell blant folk flest. Hvor mange er det egentlig som har vært med å stemme frem dette partiet, spør Sevik.

37-åringen mener den enkelte lege ikke skal kunne sette seg over det offentlige helsevesen. For hennes del kan de gjerne åpne en privat praksis. Skal man derimot være allmennlege, og dermed en del av et offentlig helsevesen, mener hun tilbudet må være likt for alle.

Sevik understreker at dette handler om jenter og kvinner over hele Norge.

– Jeg er en ressurssterk kvinne i sentrale strøk, jeg skulle nok kommet meg til en lege som ville henvist meg til abort dersom jeg var i den situasjonen at jeg trengte det. Men Norge er et land med mange små plasser. Er du 16 år og bor i Kautokeino; det finnes få leger og bussen går sjelden, da er virkeligheten en annen. Det har vi en tendens til å glemme, sier Sevik.

Avgjørelsen om å møte opp på Youngstorget for å gå i i årets tog var med andre ord enkel:

– Den avgjørelsen var rimelig lett. I år går vi i tog!

Les også: Sjelden eik kan endre boligprosjekt

Les også: Kommer fra USA for å jobbe frivillig i Holmenkollen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.