RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I nasjonenes tjeneste


Elever fra Berg og Katta produserte FN-resolusjoner på løpende bånd under den simulerte FN-konferansen på Berg videregående. Foto: Anders Jørstad
Elever fra Berg og Katta produserte FN-resolusjoner på løpende bånd under den simulerte FN-konferansen på Berg videregående. Foto: Anders Jørstad
Berg videregående var arena for beinharde forhandlinger under ungdommens FN-konferanse på Berg.

BERG: Faktisk trakk forhandlingene så langt ut i tid at enkelte duppet av under selve generalforsamlingen.

Det var elever fra Berg videregående og Oslo Katedralskole som hadde lagt skolebøkene til side og produserte FN-resolusjoner på løpende bånd sist lørdag.

Se flere bilder fra FN-konferansen her

Og i skolelokalene der utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin tid fikk sin skolering, gikk elevene rundt i finstasen og ble titulert som «The delegate of USA» og «The delegate of Somalia» for å nevne noen.

Ungdommens FN

Det er var i regi av FNs «Model United Nations» som er et simulert FN for ungdom at elevene møttes for å finne løsninger på alt fra piratvirksomheten i Somalia, til veien mot en bærekraftig utvikling.

I forkant av FN-konferansen ble de 60 elevene etter loddtrekning satt i oppgave å representere et FN-medlemsland. Men før disse FN-delegatene gikk til forhandlingsbordet på Berg, har det å sette seg inn i de respektive medlemslands politiske linjer vært kravet. Berg-eleven Tu An Ngo reagerte slik da hun fikk beskjed om å representere Somalia:

Jeg fikk sjokk. Men i forhandlingene med de andre landene må jeg etter beste evne representere opinionen i Somalia, forklarer Ngo.

Gikk fra møtet

Med sin erfaring fra tidligere FN-konferanser for ungdom fra inn- og utland, er Stephen Trotter fra Berg som en ringrev å regne.

Dette kom godt med når han fra fredagens FN-konferanse i Førde der han representerte Israel kom tilbake til Berg videregående dagen etter som FNs generalsekretær.

All dialog må foregå på engelsk. Det blir som et slags rollespill. Før konferansen i Førde besøkte jeg den Israelske ambassaden i Oslo, og under selve FN-konferansen fikk jeg så mye pepper fra de andre landene at jeg reiste meg og gikk fra møtet. Jeg levde meg så inn i rollen at jeg rett og slett glemte at jeg var et menneske, forteller Trotter.

Til New York

At delegasjonen fra Cuba sa seg enig i flere av ytringene til USAs delegasjon, var kanskje det mest oppsiktsvekkende og oppløftende under FN-konferansen på Berg. Piratkrisen i Somalia gikk også et steg i riktig retning etter at grunnsteinen i den nye resolusjonen var å styrke landets politiske stabilitet.

Kunnskapsflukt fra fattige land og ivaretakelse av truede kulturer var andre temaer som ble drøftet. I mars drar flere av FN-delegatene fra Berg og Katta til FNs hovedkvarter i New York, der en større internasjonal FN-konferanse for ungdom går av stabelen.

Det å sitte i generalsekretærens stol, er det største minnet Trotter sitter igjen med fra fjorårets konferanse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere