Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I samuraienes tidsalder

Tron og Kari i nærkamp, Tron med bokken (tresverd), Kari med naginata (hellebard, en lang stav med knivblad i enden).
Tron og Kari i nærkamp, Tron med bokken (tresverd), Kari med naginata (hellebard, en lang stav med knivblad i enden).
Forrige torsdag var det forestilling i Konsert-huset. Ikke konsert, men oppvisning i klassisk krigskunst, med musikalsk eleganse i bevegelsene.

Japanske kampsporter ser ganske heftig ut, men det er mye teknikk for denne gjengen som hadde oppvisning i Konserthuset.

Johannes Ibel i dyp konsentrasjon, før perfekt skudd. Blinken skal ideelt stå 28 meter unna.

Sverdet hilses før det tas i bruk.

VIKA: Japan er noe de fleste forbinder med tedrikking, sushi og Buddha. Men landet har også en lang historie med maktkamp og stridigheter.

Kamakuraperioden, som har navn etter Kamakurashogunatet, varte fra 1185 til 1333. Keiseren var da en gallionsfigur, mens shoguner eller krigsherrer hadde den reelle makten.

Perioden kalles gjerne samuraienes tidsalder. Og da skjønner du hva vi mener. Spretne krigere, elegante som ballettdansere, med råskarpe sverd.

Noen nordmenn driver med dette som sport, og er så utrolig gode at de kunne holde en imponerende oppvisning i Konserthuset. Kakudokan Norge, Oslo Kendoklubb, Oslo Kyodo Kyokai, Romerike Aikidoklubb og Aikikan Oslo stilte med medlemmer, arrangør var Norges Kampsportforbund.


Edel kunst

Hei, sier jeg høflig til de som hopper rundt på scenen.

IAAAAAAAH! brøler de. Lange trestokker braker mot hverandre, og blodet fryser til is i årene mine. Jeg gjemmer meg kvikt bak Tron Furu. Han er trener i sverdkunst og også en dyktig utøver av Aikido. Til daglig er han slett ingen krigshisser, men blant annet en dyktig oversetter.

J-jeg kommer med fred, sier jeg fort. Hva skjer, Tron?

Japansk stridskunst. Edel samuraikunst. Altså i oppvisningsform, ikke strid, sier han.

Mange praktiske gjøremål er transformert til en "øvelsesvei". Det handler om å finslipe seg som menneske. En konfusiansk idé, sier bueskytter Johannes Ibel som går forbi.

Vi viser Kyodo (bueskyting), Kenjutsu, Aikido og Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu, fortsetter Tron.

Tensj..?

Katori Shinto Ryu. Japans eldste klassiske fekteskole som ennå er holdt i hevd, nå i 20. generasjon, forklarer Tron, en av lederne av Kakudokan Oslo og trener i nettopp Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu Kobudo.

Formålet er å bevare den edle gamle kunsten.

20. generasjon... Det er fra 1300-1400-tallet, da?

Akkurat. Først gir vi grunnopplæring, som i krigsskolen. Fekting med sverd, hellebard, stav, kort og langt sverd sammen, og lanse. I tillegg til de praktiske fagene fantes det valgfag som knivkasting, ubevæpnet strid, festningsbygging, spionasje og strategi. Man kan lære å tenke strategisk og offensivt. Det er morsomt, og gir voksne et alibi for å være litt cowboy og indianer igjen.

De vræler jo så de kan skremme fanden på flatmark. Får de ikke vondt i halsen?

Kampskriket er nødvendig for å puste riktig under øvelsene. Det er en kraftutblåsning. Og skriket kommer fra magen, ikke halsen.


Hekta i '84

Hva fikk deg til å begynne med dette?

Jeg så en oppvisning i Aikido i 1984. Da visste jeg det med én gang. Jeg ville ha sånne svarte bukser! Det var norske Såzen Osho, som nå er buddhistprest i Kristiansand, som viste meg denne fektingen første gangen. Da ble jeg helt bitt av basillen.

Vi har veldig nær kontakt med det opprinnelige miljøet i Japan. De kommer hit og underviser oss. Nesten litt som i filmen Karate Kid, vår egen "mr. Miyagi". Vår hovedlærer heter imidlertid Yukihiro Sugino sensei. Han er 69 år, og banker oss så mye han vil.


Respekt er grunnleggende

Hva skiller Tenshin fra Kendo? spør jeg Anders Håan, leder av Norges Kendoforbund.

Tenshin-folkene skriker mye, Kendo er stillere. De bruker sverd av fire bambusspiler bundet sammen. Man skal rope ut hva man hugger etter. Hodet, håndleddet osv. Respekt er et grunnleggende ord, det er strenge regler for hvordan man skal forholde seg i alle de ulike grenene, sier Håan.

Johannes Ibel har mange års erfaring i Kyodo, tradisjonell japansk bueskyting

Folk tror at alt er japansk, men mye er importert fra Kina, sier han. - Buen var middelalderens AG3, sier han. Du kan tenke deg hvordan det var ved shogunens hoff.

Poenget er at det vi trener på aldri skal benyttes i praksis. Målet er å bli så god at man kunne ha benyttet det, men likevel aldri å gjøre det, sier han.


Idrett og kunst

Så glem alt du har sett på TV og i tegneserier. Dette er en blanding av idrett og kunst, som en av dem sier. Man må se dem som kulturbærere. Etter å ha sett kameratskapet og hjerteligheten mellom japanerne som hadde møtt opp for å se på, og de norske utøverne, er det klart at det også er en form for forbrødring.

Er du interessert i å vite mer, kan du henvende deg til Norges Kampsportforbund., eller besøke nettsiden www.kampsport.no

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!