RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I sjokk etter trefelling

Grovt skadeverk og kulturkriminalitet, mener arkitekten Kristian Vårvik om trærne som er kuttet ned på Vår Frelsers gravlund.

Vår Frelsers gravlund: Etter at 60 kastanjetrær ble hugget ned på Vår Frelsers gravlund nylig, er Kristian Vårvik i sjokk. Han mener Gravlundsetaten har vist respektløshet overfor vår nasjonale æreskirkegård.
Hagekunst
Kirkegården er på lik linje med Frognerparken et nasjonalt område, og bygget opp på en spesiell måte. Trærne var plantet som alleer og skapte en helt spesiell ramme rundt kirkegården. Nedkuttingen er rett og slett hærverk, mener han. Vårvik mener gravlunden må sees som et parkanlegg med hagekunst på høyt nivå, og at arbeidet som er gjort med fellingen ser amatørmessig ut.
Det kan karakteriseres som grov uforstand i tjenesten og en forvaltningsmessig glipp, mener han. Nå håper arkitekten at politikerne får opp øynene og ser hvilke overgrep som er gjort.
Her er det kanskje for sent, men vi må passe på at slikt aldri skjer igjen, sier han.
Av sikkerhetshensyn
Mona Hoset i Gravferdsetaten synes også det er sørgelig med trærne i Vår Frelsers gravlund, men det måtte gjøres av sikkerhetshensyn.
Gravferdsetaten har i flere år jobbet med trærne på Vår Frelsers gravlund, og etter at trærne begynte å slippe store grener så de seg nødt til å ta affære. Både etatens egne eksperter og eksterne treeksperter har analysert tresituasjonen, og blitt enige om at trærne dessverre måtte kuttes ned.
Det var ikke vanlige små grener som falt ned til jorden, de var på størrelse med middels store trær. Det var rett og slett fare for liv og helse, sier Mona Hoset. Hun forteller at hestekastanjetrærne er slik av natur at når de blir gamle, begynner de naturlig å droppe grener.
Et problem med denne typen kastanjetrær er at det ikke lar seg gjøre å måle om de er råtne. Trær som ser friske ut, kan likevel slippe grenene.
Vårvik er helt uenig i etatens uttalelser, og ser undrende på trestubbene som står igjen.
Hvis du ser på snittene, er de helt friske, det var ingenting i veien med disse trærne, sier han, og spør samtidig om hvor mange mennesker som gjennom tidene er blitt skadet eller omkommet på grunn av at grener har falt fra trærne.
Hvis det er storm, ville muligens en gren falt ned, men det kan jo skje hvor som helst. Hvorfor kunne de ikke fjernet de farlige grenene da, ikke hele treet, spør Vårvik.
Våre største
På Vår Frelsers gravlund ligger flere av Norges største personligheter. Blant annet er det et eget område hvor Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Wergeland og Henrik Ibsen hviler side om side. Trealleen som gikk forbi dette området, er fullstendig fjernet.
De har rasert en nasjonalplass. Bare tenk på hvor mange mennesker som besøker denne gravlunden 17. mai hvert eneste år. Hele dagen skjer det ting på æresgravlunden, og folk legger ned kranser og blomster på gravene til disse ikonene i norsk historie. Man snakker om vandalisme på kirkegårder, men dette overgår alt, sier Vårvik. Han mener det straks må settes i gang tiltak for å se på mulighetene for hvordan gravlunden kan opparbeides igjen, og han skal personlig sende brev til rette instanser.
Jeg gir meg ikke i denne saken. Jeg og mange med meg er opptatt av miljøet og omgivelsene. Dette er en nasjonalt viktig sak, og noen har tatt en uakseptabel avgjørelse, avslutter han.
Mona Hoset i Gravferdsetaten opplyser at arbeidet med nyplanting er i gang, og så fort våren kommer, setter etaten i gang med å plante nye trær.
Vi kommer til å plante forholdsvis store trær, men det er klart det kommer til å ta tid før de blir så store som de gamle, sier Hoset og understreker at det må være trygt for alle, både de som går igjennom og besøkende, å ferdes på Vår Frelsers gravlund.

De har rasert en nasjonalplass
Arkitekt Kristian Vårvik


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere