RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gaute Normann er utegartneransvarlig på Plantasjen på Koteng, og har et bredt hekkeutvalg.
Gaute Normann er utegartneransvarlig på Plantasjen på Koteng, og har et bredt hekkeutvalg.

I stedet for tuja

Mer enn to av tre hekker som selges er tuja. Utegartneransvarlig Gaute Normann på Plantasjen gir deg fire gode alternativer.

SKULLERUD: Det er to hovedtyper hekk: Bladfellende og vintergrønne. Den vintergrønne tujaen dominerer stort i norske hager.

Minst 70 prosent av hekkene vi selger er tuja, men nå ser det ut som holdningene er i ferd med å endres litt. Folk leter etter alternativer, sier Normann.

Dristige hekker

Han har plukket ut fire anbefalinger til Nordstrands blads lesere: Blankmispel og alperips er bladfellende, mens lawsonsypress og hybridbarlind er vintergrønne.

De litt mer dristige kan prøve seg med kristorn eller laubærhegg, men de ligger i grenseland hva gjelder hardførhet for norske forhold. Skal man ha en litt lavere hekk, er buksbom et godt valg, sier Normann.

Gjødsel og kompost

Før man velger seg en hekk, må man være bevisst på hvordan lysforholdene og jordsmonnet er. Dessuten er det viktig å tenke gjennom hvilken funksjon den skal ha - hekker er svært ulike i høyde.

Fra nå og fram til mai er den beste tiden for å plante Det viktigste er å ha god jord. Gjødsel og kompost i kombinasjon med litt plantejord er det beste. For mye kunstgjødsel kan være skadelig, spesielt i etableringsfasen.

Når hekken er i jorda, er det viktig å følge opp med klipping. Klipp godt med en gang, og deretter et par ganger per sesong. Det er viktig og vanne godt inntil rotsystemet har satt seg. Men alt med måte, for mye vann kan få noen røtter til å råtne, sier Normann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere