RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Ida» ble mobbet ut av skolen


«Ida» (17) takler i dag hverdagen, og har tilgitt mobberne, men at hun kommer aldri til å glemme hvordan årene hennes var på barne-og ungdomskolen.
«Ida» (17) takler i dag hverdagen, og har tilgitt mobberne, men at hun kommer aldri til å glemme hvordan årene hennes var på barne-og ungdomskolen. Foto: Foto: Ann-Kristin Bacolod Wiik
I dag har omtrent 60.000 barn og unge angst for å bli mobbet på skolen. «Ida» måtte slutte på skolen på grunn av den intense mobbingen.

OSLO: – Jeg måtte overbevise meg selv om at skoledagene skulle bli bedre, sier «Ida» som i dag går på en videregående skole i Oslo.

Vi kaller den 17 år gamle jenta «Ida» fordi hun ønsker å være anonym. Hun var et offer for mobbing og husker godt hva som skjedde årene hun gikk på barne-og ungdomsskolen et mindre sted på Østlandet, hvor hun den gang bodde.

Mobbing

I følge UniHelse som utfører forsking innenfor helse, livsstil og arbeid, viser undersøkelser fra 2012 at mobbing i skolen omfatter mange elever.

På 8.-10. trinn blir syv-åtte prosent av elevene mobbet to ganger i måneden eller oftere. Mobbing forgår som oftest på skoleveien, i friminuttet eller i klassen.

Denne type mobbing blir kalt «tradisjonell mobbing». En annen type mobbing, «digital mobbing» er blitt utbredt blant mobbere og unge. Forklaringen kan være at teknologien har utviklet seg gjennom årene.

Digital mobbing har mange felles kjennetegn med tradisjonell mobbing og den mobbingen skjer  elektronisk via elektroniske kontaktformer som internettet eller mobiltelefoner. Mobberen og den som mobbes har ikke direkte kontakt. Gruppen av mottakere kan også spres raskt og de digitale mobberne utnytter flere måter enn bare digital mobbing.

LES OGSÅ: Overrasket over konsekvensene av nettmobbing

– Jeg så annerledes ut

«Ida» har en utenlandsk bakgrunn og familien flyttet til Norge da hun var liten. Som en utenlandsk jente i en liten bygd hvor flertallet er etnisk norske, var det vanskelig for «Ida» å integrere seg.

– Jeg var den eneste utlendingen. Der jeg kommer fra, starter puberteten raskere hos jentene. Det at jeg i 4. klasse fikk hår overalt, større pupper og menstruasjon virket unormalt for menneskene på bygda.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mobbing
BLE MOBBET: Mobbeofrene er sterkere enn de tror, sier «Ida» (Foto: Ann-Kristin Bacolod Wiik)

LES OGSÅ: Derfor overtenker jenter

Mobbet på to forskjellige skoler

Psykisk, fysisk og verbal mobbing er noe «Ida» opplevde på daglig basis. Etter å ha byttet skole to ganger, bestemte familien seg tilslutt for å flytte til Oslo.

– Jeg opplevde mobbingen først i 3. til 4. klasse. Da startet det med ord. Jeg gledet meg til å starte på en ny skole i 5. klasse for å få en slutt på mobbingen, men det ble ikke helt slik jeg forventet at det skulle bli.

Mobbingen fortsatte på den nye skolen. Hun forteller om en episode som skjedde i garderoben da hun gikk i 5. klasse.

LES OGSÅ: Marita (16) fikk overveldende respons da hun sto frem med sin mobbehistorie:  – Mobberne har sagt unnskyld

Læreren ble en av mobberne

– Jeg husker en episode fra dusjen. Jeg pleide vanligvis å ha en egen garderobe hvor jeg dusjet. En dag hadde vi vikar og jeg var nødt til å dele dusj med alle de andre jentene i klassen. Jeg hadde ikke lyst fordi jeg visste hva jeg hadde i vente.

«Ida» fikk ikke mye hjelp av lærere eller klassekameratene på skolen. Hun sier at hun kunne ønske det var noen hun kunne snakke med, men mistet tillitten da læreren ble en av mobberne.

– Det endte med at jeg stod å hylegråt forsvarsløst. Jentene i klassen stod rundt å så på mens læreren forsøkte å dra av meg klærne slik at jeg gikk inn i dusjen. Det var en forferdelig følelse.

LES OGSÅ: «Beente» har ingen venner, ikke noe sosialt liv og bor på hemmelig adresse

– Jeg trodde det bare var uskyldig erting

«Ida» sier at hun vet og håper at mobbingen vil få konsekvenser for mobberen senere i livet, på en eller annen måte.

17 år gamle «Agnete» fra Oslo var selv en mobber og angrer på handlingene sine.

– Jeg begynte å mobbe andre fordi jeg selv ble mobbet. Da jeg følte at ingen mobbet meg lenger, ble jeg mer selvsikker og lot det gå utover de svakeste i klassen.

«Agnete» velger å forbli anonym, men ønsker å advare alle mobbere om hvilke konsekvenser det fører til.

– Jeg angrer. Jeg hadde og har fortsatt jævlig dårlig samvittighet for hva jeg gjorde. For meg virket det bare som uskyldig erting, men jeg ser i ettertid at dette var mye mer en bare erting.

LES OGSÅ: – Oslo er best på å takle mobbing

Mobbingen førte til psykiske problemer

«Ida» har en vanskelig hverdag, men har det mye bedre enn det hun hadde det på ungdomskolen. Selv om det har gått flere år siden den intense mobbingen, sliter hun nå med psykiske problemer.

– I dag har jeg angst og depresjon. Jeg har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse og har vanskeligheter med å åpne meg for andre.

«Ida» begynte med selvskading i 5. klasse. Hun beskriver smerten som vond, men at det var utholdelig med tanke på at det ikke var noe sammenlignet med den psykiske mobbingen hun gjennomgikk. Hun sitter nå igjen med arr på håndleddene og lårene.

I en artikkel på forskning.no viser en studie gjort av British Medical Journal (BMJ) at mobbing gir inntil tre ganger høyere risiko for at barn tidlig påfører seg fysiske skader.

– Det kommer til et punkt hvor du begynner å tro på det mobberne sier. «Du er ikke verdt noe, heng deg selv, du skulle vært dø.» Det var de tingene jeg hørte hver eneste dag. Jeg kunne ikke tro annet enn at de hadde rett og derfor valgte jeg å ta i bruk den skarpe kniven.

LES OGSÅ: Antimobbe-revy settes opp på nytt

– Mobbingen gjorde meg sterkere

Etter flere år med ensomhet og lite trygghet på skoleplassen, sier «Ida» at mobbingen hun opplevde har gjort henne sterkere på visse områder.

– Jeg greier meg godt alene. Jeg tåler mer og føler meg ikke like sårbar.

LES OGSÅ: Barnas medievaner er viktigere enn du tror

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon her!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere