Idealistiske skuespillersøstre

Å jobbe 50 timer i uken gratis frister kanskje få, men to søstre fra Høybråten brenner for yrket sitt, og begynner endelig å få lønn igjen for strevet.

Høybråten: Som lagene på en skrelt løk ligger glamorøsiteten igjen i søppelet ved møte med skuespillersøstrene Camilla (27) og Kine (22) Halvorsen fra Høybråten. De har begge gått tre-årig skuespillerutdannelse ved Norges Institutt for Scene og Studio i Oslo, og etter endt utdannelse satset de begge på freelancing.
- Det er utrolig vanskelig å få jobb som skuespiller, så man må stå på selv. Det er overhode ikke lukrativt, men det går på interesse. Det er dette vi vil, sier søstrene.

Egenprodusert Ibsen

I disse dager er søstrene klare med sin helt egne oppsetning av Henrik Ibsens Et dukkehjem. Den skal de spille for videregående skoler landet rundt, og at valget falt på Ibsen er ikke tilfeldig.
- Det har selvfølgelig å gjøre med at vi er inne i det store Ibsen-året, men i tillegg ønsker vi å øke den generelle interessen for Ibsen blant unge mennesker. Vi har kalt forestillingen Et hjem går dukken, og det er en komedie. Vi ønsker å vise at Ibsen er aktuell også i våre dager.

Sterke kvinner

Ibsen er kjent for sine sterke kvinneskikkelser, og for mange forbindes hans stykker kanskje med store dramatiske scener, men for søstrene Halvorsen var det viktig å fjerne seg fra de store dramatiske klisjeene.
- Det er mye tragisk i Ibsen, men vi har valgt å se det komiske i det tragiske og blåse det opp. Vi har forsøkt å gjøre stykket mer forståelig for den målgruppen vi har siktet oss inn på, og til nå har tilbakemeldingene vært veldig gode, forteller de. Nylig kom de hjem fra turne i Haugesund, og denne uken går turen videre til Tromsø.

To søstre tett i tett

Men selv om tilbakemeldingene har vært gode, har ikke veien til målet vært helt fri for kollisjoner, om enn ikke fatale. Det er klart at når man jobber så tett kommer det til konfrontasjoner.
- Vi er søstre, bestevenner og kollegaer. Det blir tett. Og noen ganger litt for tett, så vi har laget spilleregler. For eksempel snakker vi ikke om jobb når vi har fri, og så skal vi rette en stor takk til vår regissør Cathrine Frost Andersen, som holder oss i ørene når det trengs.
Som nevnt er skuespilleryrke preget av hardt arbeid og lite glamour for de fleste skuespillere. For søstrene Halvorsen betyr det lange dager uten faste øvingslokaler. De har øvet hjemme i stuen, på sin tidligere skole og hjemme hos regissør Cathrine. Og i et snaut halvår har de måttet spe på inntektene med ekstrajobber.
- Vi har ikke tjent noen penger på dette prosjektet så langt. Vi har gjort all jobben selv inkludert manus, kostymer, opplegg og ikke minst PR og salg, likevel har vi aldri ønsket å gi opp.
Og med god respons fra publikum daler neppe interessen av den grunn. Var det noen som sa at vår tids ungdom manglet idealisme og pågangsmot?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.