RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Identitetskunst på Rommen

Ti studenter ved Rommen skole fikk i oppgave å lage noe som representerte dem selv, samtidig som de skulle tenke på hva det ville si å være norsk. Resultatet henger nå langs gangstien ned mot T-banen.

ROMMEN: Med hjelp fra kunstner Shwan Dler Qaradaki skulle studentene utfordres til å tenke annerledes. Qaradaki ville at de skulle uttrykke noe eget, og resultatene ble veldig forskjellige.

– Det handler om tre ting: Identitet, stedstilhørighet og det flerkulturelle, sier han.

LES OGSÅ: Unge viser hvem de er gjennom kunsten

Kunstneren ble kontaktet av Kulturbyrået Mesén og Rommen skole for å gjøre prosjektet som er andre del av et større kunstprosjekt i Groruddalen.

Tidligere har Mesén vært på Rødtvedt, hvor de forgyllet gamle leker og stilte dem ut.

Utfordrende

Ananthan Suerananian (13) er fra Stovner og går i 8.-klasse på Rommen skole. Han er en av de ti studentene som var med på prosjektet.

Bildet hans henger nærmest skolen, og han var tydelig stolt da snoren ble klippet torsdag ettermiddag.

– Jeg er veldig godt fornøyd med mitt eget bilde. Det var litt frustrerende i starten, fordi jeg ikke visste hva jeg skulle lage. Men Shwan fikk oss til å tenke annerledes, og da gikk det bedre, sier han.

En av grepene Shwan gjorde for å få det til å løsne for studentene var å tvinge dem til å tenke annerledes. Han ville at de skulle tenke på ting de ikke likte.

– Ofte får ungdom spørsmål om hva de skal bli når de blir store, men hva skjer hvis det ikke går i oppfyllelse? Det er sånne spørsmål som bygger en interesse rundt kunsten, forteller Qaradaki.

Representasjon

Et av hovedmomentene til kunstneren var å få studentene til å finne noe som representerte dem selv. Qaradaki mener selv at tittelen på prosjektet, ”Hanging Gardens”, spiller på det at alle er sin egen hage.

Man dyrker det man liker, og luker vekk det man ikke liker.

– Det er komplekst, men alle har sine egne meninger, og det er viktig at ungdommen får beholde dem. De skal ikke bli ødelagt av fordommer, som ofte voksne sitter med. De skal ikke være redde for å være personlige, sier han.

Bildene er på utstilling hele mars, og det er foreløpig usikkert hva som skjer med dem etter endt utstilling.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere