*Nettavisen* Nyheter.

Idrettens evige forkjemper

Tidligere styreformann i Bøler IL, Børre Rognlien, trives godt på Haraløkka. Nylig ble 66-åringen valgt til president i Norges Idrettsforbund. Foto: Foto: Anders Halvorsen

Børre Rognlien startet med idrett som 6-åring. 60 år senere er den nyvalgte idrettspresidenten like opptatt av sin store lidenskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

LYKKE TIL, BØRRE: Børre Rognlien er en populær mann på Bøler. Her i prat med banemester og juniortrener Ole Kristian Mosand (20).

BØLER: – Jeg er et typisk eksempel på at man kan ha glede av idretten hele livet. Selv ble jeg aldri noen topputøver, men jeg sluttet aldri, sier 66-åringen fra Bøler entusiastisk.

Børre Rognlien spiller fotball to ganger i uka i Ekeberghallen.

– Det er fortsatt like moro. Jeg blir aldri lei, ler han.

Pusset opp på Haraløkka

Nordstrands Blad treffer den nye idrettspresidenten i klubbstua til Bøler IL på Haraløkka. Ute regner det. Inne er det lunt og rolig, men så brytes plutselig stillheten.

Klubbens tidligere styreformann smeller håndflaten i den ene veggen.

– Dette anlegget holder seg godt. Jeg husker jeg var med å pusse opp her for mange år siden, forteller idrettspresidenten, som selv hadde aktive barn i Bøler IL på 80- og 90-tallet.

Minner fra Hurdal

Rognlien startet med idrett som 6-åring. Den unge gutten, som bodde i Hurdal med mor, far og bror fram til han var 12 år gammel, hadde på mange måter ikke noe valg.

– Interessen for idrett var voldsom. Gårdsplassen var alltid full av aktivitet, og vi holdt på året rundt. Idretten var der hele tiden, og den var for alle. Da vi ikke var aktive selv, hang vi ved radioen. Sendingene fra OL og VM var viktige, mimrer han.

I 1956 flyttet familien Rognlien fra Hurdal til Oslo. Først til Røa, og senere til Raschs vei på Karlsrud.

Startet bokseklubb

I hovedstaden startet Rognlien å bokse for BK Pugilist.

– Det var en idrett jeg likte godt, og jeg trent mye, forteller Rognlien.

Etter å ha sikret seg artium, ble hanskene byttet ut med journaliststudier både i Oslo og Århus. Men lidenskapen for boksing innhentet journalistspiren merkelig nok under et praksisopphold i Eidsvold Blad.

– Plutselig en dag sto det en guttegjeng utenfor avislokalene som hadde hørt at lærlingen kunne bokse. De var interessert i å trene, og det var jo jeg også. Vi fant lokaler og satte i gang. Jeg ble både trener og formann i klubben, humrer Børre inne på klubbstua.

– Du tok ansvar tidlig?

– Jeg har alltid likt å arrangere, organisere, å få ting gjort. Jeg liker å se resultater.

Mye engasjement

Rognlien ble både redaktør i Hamar Dagblad, informasjonsdirektør i UNI Forsikring og stortingspolitiker for Høyre. Men Bøler-mannen huskes nok best for sine tunge verv og stillinger i norsk idrett.

Etter OL i Lillehammer i 1994, startet Børre i Oslo idrettskrets, hvor han var i 12 år.

– Hva har vært din viktigste egenskap i yrkeslivet?

– Engasjementet for å ville gjøre noe, med noe, har alltid vært der, svarer idrettspresidenten, og fortsetter:

– For meg har det vært viktig å gjøre noe med idrettens rammevilkår, og den drivkraften hadde jeg også i meg som politiker.

Etter fire år som visepresident under Tove Paule i Norges Idrettsforbund, vurderte den tidligere styreformannen i Bøler IL å trekke seg tilbake.

– Jeg tenkte jeg hadde gjort mitt i norsk idrett, men så overtalte Tove meg til å fortsette, forteller han.

Tøft valg

Rett før jul i fjor bestemte overraskende nok Paule seg for ikke å ta gjenvalg som idrettspresident.

Plutselig sto den mektigste plassen i Idretts-Norge åpen.

Og det tok ikke lang tid før visepresidenten fikk signaler om at han var sterkt ønsket som Paules etterfølger.

– Masse hyggelig folk begynte å ringe. «Nå stiller du, nå støtter vi deg» var beskjeden. Men jeg var i tenkeboksen i hele januar. Jeg begynner jo bli en godt voksen mann, og så måtte jeg også høre litt med kona og resten av familien. Alle trengte betenkningstid, smiler han.

Rognlien valgte å kjempe videre for idretten – og 8. mai ble 66-åringen valgt til idrettspresident med akklamasjon.

De unge i fokus

Er du stolt nå? Du sitter jo tross alt i en veldig mektig posisjon.

– Det er en enorm tillitserklæring at alle særforbund og idrettskretser tror på meg, men dette blir en kjempejobb. Jeg kunne ikke personlig fått et bedre utgangspunkt, men det nytter ikke å sole seg i glansen av å ha blitt valgt enstemmig til vervet. Det viktigste for meg, er å se hva jeg klarer å utrette for idretten. Og så er jeg opptatt av å få ro i organisasjonen og levere resultater, svarer Rognlien bestemt.

– Hva er norsk idretts største utfordring?

– Det er å få ungdommen til å bli lenger i idretten. I Norge faller mange jenter fra når de er 12–13 år, guttene er ofte 13–14.

– Får man med seg ungdommen over pubertetstiden, ser vi at de ofte tar med seg idrettsvanene også inn i det voksne liv. Skal vi få dette til, må det være gjennom lagene og klubbene. Vi kan bidra med penger og anlegg, men det er lagene over hele landet som må stå for aktivitetstilbudet, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.