IKEA bak gigantplaner på Furuset

Ny fotballhall, stadion, kunstgressbane, tennishall med 5 baner, samt 3 utendørsbaner og servicebygg. Om få år kan Furuset Idrettsforening sitte med drømmeanlegget til 200 millioner.

STUBBERUD/FURUSET: Om drømmen blir virkelighet gjenstår ennå å se, men i går ble de spenstige planene lagt frem på en pressekonferanse på IKEA Furuset. Varehuset, som ble bygget i 1998, har allerede sprengt kapasiteten. En utvidelse sydover vil spise av arealene til Furuset Idrettsforening som ligger vis à vis. I bytte for "tapet", får sportsfolket et tipp topp moderne anlegg til mellom 150 og 200 millioner kroner.
Dette er helt enormt, utbrøt en tilfreds Villy Bendiksen i FIF.

Idretten er på lag

Han og Magne Stakvik i Idrettsforeningen betegner det som et svært løft for idretten i hele Groruddalen om planene lykkes. Det nye idrettsanlegget har planlagt byggestart om et par års tid og vil få et totalareal på snaut 15.000 kvadratmeter. Fotballhallen blir på 100 x 64 meter med 600 ståplasser, stadion med plass til 2000, samt et servicebygg med garderober og kafé. Det blir parkeringsplass med plass til 140 biler. Anlegget skal ha god nok standard til å huse 1. divisjonskamper i fotball. Kanskje ikke så rart at idrettsfolket jubler.
Kapasiteten til Furuset Idrettsforening blir tredoblet, orienterte Bendiksen.
Alt rives og bygges opp fra grunnen igjen. Vi ønsker oss 4 fotballhaller i Oslo. Nå har vi Manglerudhallen og Valhall, i tillegg til at det er planlagt hall på Ullern. Planlegging av hall i Groruddalen er den vi er kortest med. Vi ønsker å stille oss både foran og bak disse planene, sa Børre Rognlien, generalsekretær i Oslo Idrettskrets.
Leder i Alna Bydelsutvalg, Rolf Erik Johansen (SV), hadde heller ikke store vansker med å bifalle byggeplanene på Stubberudsletta. Han roste samarbeidet mellom IKEA og Idrettsforeningen men er skeptisk til hvorvidt et allerede sprengt veinett tåler enda mer trafikk. Håpet er at IKEA-planene kan fremskynde miljølokk over E-6 og andre planlagte utvidelser. IKEA kunne verken legge frem dagens trafikktall eller spådommer om økning.
Men vi har ikke noen grunn til å frykte at trafikksituasjonen skal stoppe planene, sa Jon Christian Simenstad, eiendomssjef i IKEA Norge.

Felles initiativ

Planene om utbyggingen har Ikea fremmet overfor Oslo kommune. Før det blir noe av utbyggingen må planene godkjennes i bystyret. Med på søknaden var også Furuset Idrettsforening og Oslo Idrettkrets.
De kunne valgt å behandle oss som fiende eller avtale med oss på forhånd. De valgte det riktige, sier Børre Rognlien.
Han er ikke enig i kritiske bemerkninger om at IKEA på denne måten skyver idretten foran seg.
Vi lar oss ikke dytte av noen. Vi vil gjerne stille oss bak og foran disse planene, sier Rognlien.

Ekspander eller dø

Varehussjef Lars Midttun fortalte pressekorpset at varehuset har vokst seg ut av sitt eget skall. Dagens areal er kun dimensjonert for 1/3 av omsetningen.
IKEA Furuset er en suksess, men vi må utvikle oss videre. Vi er verdens fjerde største varehus etter Stockholm, London og Madrid, sa han.
Varehusets areal øker fra 25 til 36.500 kvadratmeter, parkeringskapasiteten fra 800 til 1300, hvorav 900 blir p-hus plasser. Det bygges ny restaurant med plass til 600. Den totale investeringsrammen er 700 millioner kroner.
Når dere utvider så kraftig allerede nå, betyr det ikke at IKEA Furuset var dårlig planlagt i utgangspunktet?
Det var vanskelig å forutse at vi skulle få en så stor omsetning. Egentlig har vi en luksussituasjon, sa Kjell-Hugo Melvoll, utviklingssjef i IKEA.
Planene har foregått via underhånden samtaler i et års tid men ble ikke offentlig kjent før i dag. Nå starter prosessen med reguleringsplan og konsekvensutredning i Oslo kommune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.