Gå til sidens hovedinnhold

IKEA kjører miljøvennlig

Sofaer fra IKEA blir nå fraktet på mer miljøvennlige lastebiler enn tidligere. Posten og IKEA har gått sammen i viktig miljøprosjekt.

FURUSET: I en sofa fra IKEA sitter far og lugger mor, lyder den berømte sangen fra Ole Paus. Sangen sa intet om hvordan møblene blir transportert dersom du bestiller frakt hjem på døren. IKEA gir ingen garantier om "kranglefrie" møbler denne gangen heller, men forsikrer at miljøet kommer bedre ut av det. Selve transporten av møblene blir nå gjort på en mer miljøvennlig måte enn tidligere. - Posten har klargjort fire lastebiler som skal kjøre på biodiesel fra Hydro Texaco, sier informasjonsrådgiver Frode Ullebust i IKEA Norge.

Mer miljøvennlig

Så neste gang du får en sofa hjem, kan det godt hende at lastebilen som frakter den går på biodiesel. Dette er miljøvennlig drivstoff basert på biologisk materiale, ikke fossilt drivstoff. Miljøstiftelsen GRIP er inne og koordinerer prosjektet.
- Hvorfor er IKEA med på dette prosjektet?
- Utslipp av CO2 fra transport er den største miljøutfordringen for IKEA, og det er derfor viktig å finne løsninger som reduserer utslippene, sier Ullebust i en pressemelding til Lokalavisen Groruddalen.
Miljøprosjektet ble presentert under en pressekonferanse på IKEA Furuset i juli måned. Totalt fire lastebiler er foreløpig klargjort for biodrivstoffet som er mye i bruk nede på kontinentet. Her på oljeberget er slikt drivstoff såvidt i startgropa.
- IKEA kan ikke ta alle disse skrittene alene. Vi skal derfor stille krav og være støttende overfor våre partnere. IKEA er Postens største kunde og ønsker å vise miljøansvar også gjennom å stille krav til våre leverandører, heter det i pressemeldingen.
Bruk av CO2-nøytrale drivstoff som biodiesel ses på som et viktig skritt i riktig retning. Den rødgrønne regjeringen har også varslet en større satsning på dette i det kommende statsbudsjettet.
- IKEAs målsetning er at all hjemkjøring av varer skal skje med lavutslippkjøretøy innen 2009, opplyser Ullebust.

Drivstoff fra raps

Biodiesel er produsert av raps. En fordel er at den ikke slipper ut karbondioksid. Dessuten er biodiesel laget av plantemateriale, som ikke brukes opp på samme måte som olje. På markedet i dag fins det to varianter. E85 består hovedsaklig av biodiesel og kan brukes på svært få biler i Norge i dag. Lavinnblanding av biodiesel er mye brukt i både EU-området og USA. Lokalavisen Groruddalen kjenner ikke til hvilken av disse drivstoffvariantene som skal tas i bruk på Postens varebiler. Uansett blir det opp til deg som kunde å holde ro og fred i stua når sofaen står ferdig montert.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre