«Ikke alle har mulighet til å unne seg påskefri fra hverdagen»

Ikke alle kan ta seg fri fra hverdagen.

Ikke alle kan ta seg fri fra hverdagen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten

Nok en gang har vi lagt påsken bak oss, og selv om mediene sikkert kunne skrevet side opp og side ned om det flotte været og om hvor mye folk koste seg i den totalt uventede varme sola, så mener jeg det er på tide å returnere til virkeligheten.

For hvert eneste år slår det meg hvor virkelighetsfjerne vi blir hver gang en høytid senker seg over oss. Og kanskje spesielt i påsken.

Når så mye som fire røde dager klemmes inn på en liten uke ser vi nordmenn det som unødvendig å bli forstyrret av noe så trivielt som nyheter. Vi får ikke aviser og vi liker at nettavisene bugner over at solskinnshistorier, tester av påskeappelsiner og «her nyter du påskefjellet best»-reportasjer.

I fem dager til ende synes vi det er helt greit at det eneste som minner om harde nyheter er de krimsaker eller utenriks. Vi har jo tross alt tatt ferie.

Det er bare det at ikke alle kan ta fri fra sin hverdag. Syke, fattige eller rusavhengige mennesker har ikke mulighet til å unne seg den luksusen det er å rømme fra hverdagens trivialiteter i fem hele dager.

Deres hverdag preger hele deres eksitens, enten det er langfredag, påskeaften eller en helt vanlig onsdag.

Men det vil vi andre helst slippe å bli minnet på når helligdagsfreden senker seg over oss. Helligdager som opprinnelig ble gitt oss av en religion som satte helt andre verdier enn utepils, uventede varmegrader og årets første bad i høysetet.

I Oslo er bare drøyt 60 prosent av befolkningen medlem av statskirka, og hvert år er det flere som melder seg ut enn inn. Er det kanskje på tide å avskaffe de røde dagene, som uansett beveger seg så langt fra religionens egentlige misjon?

Hege Bjørnsdatter Braaten
Nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.