*Nettavisen* Nyheter.

Ikke alle skal med

KLAR TALE: Hadia Tajik (Ap) har ingen tro på Høyres skolepolitikk. FOTO: Erik Tangen

Dette er en av Nikolai Astrups hovedmotstandere i dag.

OSLO: – Svein Tore Marthinsen (statsviter og valgforsker - journ.anm.) sa i går at Hadia var inne med 1000 stemmer, og at Astrup manglet 200 stemmer for å ta henne igjen. TV 2s måling viser derimot at Hadia er ute av Stortinget, og mangler 120 stemmer for å komme inn, så det er ikke så godt å si hvor landet ligger. Det eneste vi vet er at det er jevnt, sier, Torunn Kanutte Huskvik (Ap) til Akersposten.no, da vi tropper opp på Arbeiderpartiets valgkampsentral på Youngstorget.

Husvik leder bydelsutvalget på St. Hanshaugen, hvor nettopp Hadia Tajik har sin adresse.

Med skolen i fokus

Tajik og Astrup har flere likheter, om man ser bort i fra det rent ideologiske: Begge er forholdsvis unge (Tajik er 26, Astrup er 31) og blitt omtalt som sine respektive partiers politiske stjerneskudd i valgkampen.

Begge har også satset storstilt på å drive valgkamp gjennom de sosiale mediene; senest for noen dager siden gikk duellantene sammen om valgkampens første YouTube-debatt (se duellen nederst i saken).

Debattemaet var skolepolitikk, men Hadia hadde fremdeles mye på hjertet da vi møtte henne i går.

– Nikolai Astrup mener at de som ikke består eksamen på ungdomsskolen, ikke bør få begynne på videregående skole. Det er en skolepolitikk jeg ikke tror noe på; der Høyre vil premiere de som gjør det bra, er vi opptatt av å bruke ressursene på skolene som går dårlig, sier hun.

Tajik presiserer at det er mye som er bra i Osloskolen, men understreker samtidig at det er store forskjeller skolene i mellom.

– Et demokratisk problem

De siste meningsmålingene viser at Venstres Abid Raja (2. kandidat i Akershus) neppe vil stemmes inn på Stortinget.

Dersom dette står seg, betyr det at Tajik er den eneste stortingskandidaten med innvandrerbakgrunn som kan sikres en plass på tinget.

– Det er et demokratisk problem om vi får et storting som ikke gjenspeiler sammensetningen i befolkningen. Man skal selvfølgelig ikke stemme på folk fordi de har innvandrerbakgrunn, men fordi man har troen på at partiet har de gode løsningene, sier hun.

– Vi er Oslo

Sjettekandidaten mener Oslo Arbeiderpartis liste langt på vei speiler befolkningssammensetningen i hovedstaden.

– Jeg mener det er et viktig signal til velgerne at Oslo Arbeiderparti har klart å sette sammen en liste som speiler Oslo; vi har alt fra verdensvante Støre, til Jan Bøhler som er Groruddalens trompet, til meg som er innflytter med innvandrerbakgrunn - vi har en Oslo-liste som er Oslo, konstaterer Tajik.

Vi kommer ikke utenom at Hadia har bodd i Pilestredet de tre siste årene. Hun forteller at hun trives kjempegodt i sentrumsbydelen.

– Det fine med St. Hanshaugen er at det er sentrumsnært, samtidig som der er mulig å stikke seg litt bort, og kunne føle at man er et sted langt unna sentrum, sier hun.

Vi følger valget i kveld. Følg med for kontinuerlige oppdateringer.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.