Ikke alltid på skinner

 

 

Hvorfor er det sånn at kollektivtransporten aldri er forsinket når jeg er det? Jeg er en god kunde, så vær litt snill med meg davel!

Kommer jeg løpende i siste liten, går trikken gjerne et minutt for tidlig. Står jeg på holdeplassen i god tid, kan du være sikker på at den kommer for sent.

Og hvorfor kjører
79-bussen jeg (tradisjonen tro) er i siste liten til å rekke om morgenen alltid på sekundet når den skal? Den neste derimot, som jeg må ta, er garantert forsinket.

Kanskje ikke så
mye, men akkurat nok til at jeg må løpe som en gal for å prøve å rekke t-banen videre fra Munkelia til Brynseng. Det er en ond sirkel og et evig mas for oss som mer eller mindre frivillig prøver å være miljøvennlige...

Er bussen mye
forsinket, kan jeg i det minste rusle rolig innom kiosken og kjøpe meg noe knask på veien, sende tekstmelding til jobben om at jeg blir sen (igjen) og tørke søvnen ut av øynene.

Når den bare
ligger litt etter rutetiden, må jeg begynne planleggingen i god tid før jeg går av bussen. Psyke meg opp, passe på at jeg er først ut døra, være så rask over veien at bussjåføren ikke kjører på meg, ofre knærne når jeg hopper gjennom hullet i gjerdet, opprette balansen på det glatte føret og sprinte det jeg er god for nedover bakken til perrongen.

Ofte er jeg
bare noen meter unna å komme på jobben i rimelig tid (i min tidsregning). Da er det bare å fryse et kvarters tid til neste t-bane kommer. Hvis jeg er heldig.

Under den verste
sprengkulda her nylig, omtrent samtidig som jeg oppdaget Ruters nye selvskrytekampanje og jeg selvfølgelig hadde glemt hanskene mine, kom den ikke.

Fingrene var som
istapper, og alt Ruter hadde å by på var følgende melding fra høytaleren: "Linje 4 er nitten minutter forsinket" sprakte det.

Det er sånt
de må si for å slippe unna reisegarantien. Siden de som regel opererer med femten minutters ruter, betyr dette egentlig at den første avgangen er kansellert og at den neste er fem minutter forsinket. Og ganske riktig - etter et kvarter var stemmen der igjen; "Linje 4 er fem minutter forsinket..."

Du kan banne
på at jo kaldere det er, desto lenger må du vente. Jeg kan skjønne at vanlige matpakkekjørere blir forsinket i snø og kulde, men bussjåfører og t-baneførere må vel ikke spa kjøretøyet sitt ut av en snøfonn og skrape vinduene selv?

Forsinkelsene skyldes neppe
forsiktig kjøring på grunn av vanskelige kjøreforhold, ihvertfall ikke for 79-bussen på passasjerstrekket "mitt" på Nordstrand. Her går det i kjappe, ubehagelige rykk og napp - og at jeg ennå ikke har vært med på en kræsj i Langbølgen er meg en gåte.

T-banen burde
i det minste gå på skinner. Ifølge tidligere nevnte kampanje kjører Ruter utrolig langt på disse jernpinnene, men hvor ofte de er i (u)rute står det ikke noe om. Det er en sak mellom meg og sjefen min, som heldigvis ikke er noen morgenfugl, han heller.

Det er ikke
annet å gjøre enn å prøve å være litt mer presis selv - og glede seg over de få, men snille førerne som åpner dørene en ekstra gang for oss som er litt skakke om morgenen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.