RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke avhengig av Fylkesmannen

Fylkesmannens avgjørelse i ambassadesaken er ikke nødvendigvis bestemmende for om saken kommer opp i by- styret på nytt.

Huseby: - Jeg mener at saken bør opp igjen i bystyret. Venstre sonderer nå om det er et flertall som ønsker det, sier leder av byutviklingskomitéen, Ola Elvestuen (V).
- Som komitéleder kan jeg ta saken opp direkte eller den kan komme til ny politisk behandling dersom Fylkesmannen tar klagen til følge. I denne saken er det en utvikling hele tiden, hvor stadig nye elementer kommer til. Jeg kan vanskelig se at Fylkesmannen, som skal ha den juridiske betraktningen, kan se bort fra innholdet i klagen som er sendt av Aksjon Vern Husebyskogen, sier Elvestuen.

Ikke avklart

- Det sto skrevet på Skiftes hjemmeside at byrådet ved byrådsavdeling for byutvikling anmodet Skifte Eiendom om å selge friområdet i Husebyskogen. Om det stemmer, har de fullmakt til det?
- Hele veien er det gitt inntrykk av at noe er avklart som ikke har vært avklart. Byrådet kan ikke binde opp bystyret på en slik måte. Byrådet fungerer kun på delegert myndighet og ikke ut fra et maktfordelingsprinsipp. Hvis byrådsavdelingen har sagt til Skifte at de kan selge tomten til amerikanerne og med løfte om at tomten vil bli regulert til ambassade, er dette på siden av det prinsipp som kommunen styrer etter.
- Det har til tider vært vanskelig å få ut informasjon om hva som skjedde forut for salgsprosessen med brev og fakser som ikke er journalført, unntatt offentlighet og andre brev som bare har forsvunnet.
- Åpenhet i forvaltningen er noe vi også må se nærmere på etter dette. Det har betydning langt utover ambassadesaken. Befolkningen må kunne følge med på hvilket grunnlag man styrer etter. Debatten må pågå i det offentlige rom, og det må være mulig å etterprøve, sier Elvestuen.
- Det har kommet ny informasjon vedrørende sikkerheten for sivilbefolkningen i Husebyområdet, som er radikalt forskjellig fra Veritasrapporten. Forsvarets Forskningsinstitutt mener at risikonivået er uakseptabelt. Mange av politikerne støttet seg på Veritasrapporten i sin begrunnelse for ambassadestandpunktet. Kan sikkerhetssituasjonen for sivilbefolkningen være grunn nok til å ta saken opp igjen i bystyret?
- Når Forsvarets Forskningsinstitutt nå slakter Veritasrapporten, så er det med sikkerhetssituasjonen enda en grunn til å ta opp saken igjen på nytt. I og med at årsmøtet i Oslo Arbeiderparti enstemmig har støttet styret i Oslo Aps tidligere vedtak, gir det også grunnlag for ny kontakt med Arbeiderpartiet i denne saken, sier Elvestuen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere