*Nettavisen* Nyheter.

Ikke bare halleluja på Skovheim

Bjørg Reinertsen og Erling Lunde hadde flere spørsmål de ønsket å høre Dagfinn Høybråtens mening om.

KrF-leder Dagfinn Høybråten fikk ikke bare ros da han gjestet Skovheim allsenter tirsdag. Noen uttrykte også stor skuffelse over partiets eldreomsorg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dagfinn Høybråten tok seg god tid til å hilse på alle. Her slår han av en prat med Anne Lise Ausland og Trygve Narvesen etter at han har svart på spørsmål fra salen. Ausland benyttet anledningen til å fortelle KrF-lederen hvor godt det er å bo på Kirkens Bymisjon Skovheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dagfinn Høybråten hadde med seg tre partifeller. Varaordfører Aud Kvalbein, stortingsrepresentant Hans Olav Syversen og Haakon Brenden, Nordstrand KrF.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder av Kirkens Bymisjon Skovheim, Marit Müller-Nilssen ønsket velkommen til møtet med KrF.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder av Eldreaksjonen Kari Bruun Wyller føller seg sveket av KrFs eldreomsorg, og gav tydelig uttrykk for det.

NORDSETER: Rundt 50 eldre ventet tålmodige og spente på Høybråten og hans følge i kantina. Flere med klare spørsmål notert på en lapp.

Halvtimen forsent ble KrF-lederen klappet inn, og beklaget at samtalen med de ansatte hadde tatt lengre tid enn beregnet.

God møteplass

– Vi hadde en så god dialog. Det var ikke lett å avslutte, sa Skovheims leder, Marit Müller-Nilssen.

– Jeg har allerede gitt KrF ros for at partiet går i bresjen med brede og kreative tanker om utformingen av morgensdagens eldreomsorg. Det legges blant annet vekt på gode møteplasser, en slik som vi på Skovheim allerede er, sa hun, og oppfordret de fremmøtte til å komme med det de hadde på hjertet.

Vi vet hva politikerne mener. Nå skal de få vite hva vi lurer på.

Et rungende ja

Tre ting Marit Müller-Nilssen selv mener det er aller viktigst å få en positiv bekreftelse på fra politisk hold er:

*Eldreomsorgen må bli bedre til å ta vare på de svakeste.

* Hjelpen må tilpasses den enkeltes situasjon *Eldre må få bo hjemme så lenge som mulig istedenfor å bli sendt på sykehjem.

– Er dere ikke enige? spurte hun de fremmøtte.

Et rungende JA fra forsamlingen førte til nikkende hoder hos Høybråten og hans tre partifeller, varaordfører Aud Kvalbein fra Nordstrand, stortingsrepresentant Hans Olav Syversen fra Søndre Nordstrand og Haakon Brenden, leder av Nordstrand KrF.

Ikke unntak

Øyvind Wang fra Bekkelaget hadde mange spørsmål til KrF- kvartetten. Både om aktiv dødshjelp/livshjelp, skjenkebevillinger, regjeringssammensetting og kristendom tilbake som eget fag i skolen.

– Bare det beste er godt nok for de som er i livets siste fase. Det skal vi kjempe for, forsikret Høybråten.

– Og når det gjelder hvem som skal styre Norge etter 14. september, var han ikke i tvil:

– KrF er det partiet som oftest og alltid har stilt opp for å få til en borgerlig regjering. Det blir ikke noe unntak i år, forsikret han.

Også Mary Strøm fikk et klart svar fra KrF-lederen da hun spurte om partiets innstilling til Israel.

– Vi elsker Israel, sa Høybråten.

Et svik

Fullt så elskverdig ble det ikke da Kari Bruun Wyller, leder av Eldreaksjonen og bosatt på Nordstrand, entret talerstolen.

– Jeg har sympati med KrF, men jeg er skuffet over partiets eldreomsorg. Skuffet over at politikerne omtaler vår aldersgruppe med fellesnevneren eldrebølgen eller eldresunamien selv om vi vitterlig er enkeltindivider. Ja, jeg vil gå så langt som å kalle det et svik mot alle oss som kjemper for «lovfestet rett til at hver og en av de eldre skal få dekket sine grunnleggende behov», sa hun.

Urimelig

Høybråten måtte si seg enig i at det per i dag ikke er godt nok lovfestet at alle skal ha en verdig omsorg og pleie, og at mange eldre derfor kun får nødvendig helsehjelp.

– Det er ingen tvil om at vi trenger en sterkere lovfestet rett for eldre, og det er et nytt forslag ute på høring nå. Derfor synes jeg det blir helt urimelig å kalle dette forbedringsforslaget for et svik. Du bør heller lytte til våre forslag, parerte KrF-lederen.

– Svik er kanskje å strekke det langt, men jeg er i hvert fall blodig skuffet. Punktene i det nye forslaget er jo de samme som i den gamle forskriften, svarte en oppbrakt Kari Bruun Wyller.

Feil ordbruk

Da ilte stortingsrepresentant Hans Olav Syversen til talerstolen

– Det stemmer ikke. Det er en klar endring i de juridiske rettighetene. Og en ting er sikkert. Jeg har både søster og mor som er sykepleiere. De kan forsikre om at de eldre ikke sees på som en masse, men som enkelte individer. Vi må slå ned på ordbruken til Eldreaksjonen. Ord som eldrebølgen og eldresunami hører ikke hjemme i 2009, avsluttet Syversen.

Debattmøte

Apropos dødshjelp eller livshjelp, som var et av spørsmålene KrF ble stilt på Skovheim. Mandag 7. september arangerer KrF et debattmøte med dette som tema i KFUM-hallen. Hovedinnleder er Janne Haaland Matlary. Jan Gossner, rektor ved Høgskolen, og Andreas Hegertun, pastor i Filadelfia Oslo, er paneldeltagere. Koret Safari underholder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag