*Nettavisen* Nyheter.

Ikke bare hardkjør og svette

På AktiFys på Hauketo kommer mange fordi de har fått plager med kroppen.

HAUKETO: Det synes jeg høres kjempefint ut. Veldig interessant. Vi har alltids noe å lære av hverandre, sier Beate Røberg når hun får høre om helseprosjektet som bydelen hennes skal ta det i. Hun trener to ganger i uken for å bedre balanse og kondisjon. Før trente hun aldri. Jeg følte ikke at jeg hadde behov for det, men jeg kunne hatt godt av å trimme litt mer før, sier hun.

Sunt kosthold viktig

To ganger i uken trener Wanna Haugen på senteret. Etter en fødsel fikk hun problemer med bekkenet og trengte behandling. Nå angrer hun på at hun ikke har trent tidligere. Etter at hun begynte treningen har merket store forskjeller. Hun har blitt mye sterkere. Men hun har også selv gjort en del endringer. Blant annet har hun sluttet å røyke. Også drikker hun kanskje bare ett glass øl på lørdagskvelden. Sunt har hun alltid spist. Det går mye i grønnsaker, ris og fisk i familien.
Jeg spiser så mye grønnsaker at jeg blir flau, ler hun fra ergometersykkelen.
Ved siden av henne sykler Magnar Sæverås (76). Etter et slag sitter han på sykkelen for å få opp bevegelsen igjen. I tillegg har han et utslitt kne.
Han er usikker på om han kunne forebygget dagens helsetilstand noe bedre enn han har gjort. Jeg har vært normal både i arbeid og fritid, gått på tur som alle andre og spist normalt hele livet, sier Sæverås.

Livsstilsproblemer

Trening er som å sende bilen på service, forteller fysioterapat Mette Schrøder-Nielsen. Hun forteller at mange skader kunne vært unngått om folk trente mer jevnlig. Trening er en måte å holde seg frisk på , sier hun og forklarer at det er mye som kan forebygges ved hjelp av trening. Nå som de fleste har stillesittende jobber er det ryggplager, stive skuldre og overvekt som er gjengangerene blant pasientmassen. Schrøder-Nielsen har hver uke en egen rygg-gruppe for å lære folk mer om kroppsbevissthet slik at de kan forebygge plager senere. Dette er et tilbud til de som allerede har plager og de som ikke har det, men som ønsker å unngå det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag