Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke drit i vasken

Servanten er blitt et viktig signalmøblement som sier noe om hva slags stil du har.
Servanten er blitt et viktig signalmøblement som sier noe om hva slags stil du har. Foto: Alle foto: Anne Elisabeth Næss
Servanten på badet skal være fin og funksjonell, men den trenger ikke å være laget av porselen.

For Wenche Bøe var det viktig med en vask som var spesialtilpasset baderommet. Den helstøpte Corian-servanten er fuktbestandig, glatt og lett å rengjøre.

Denne betongvasken er den siste Paul Austad i håndverkerfirmaet Apart har laget. Her kan vannet komme ut fra en kran på veggen.

Dette er en 120 cm stor servant fra Villeroy & Bochs Memento-serie. Servanten utstilt hos Bergersen Flis har ikke ventil og overløp, og årsaken er at stadig færre fyller opp vann når de skal vaske eller barbere seg.

Vero-servanten er en av Duravits bestselgere. Trenden er rene linjer og et firkantet utseende, noe nordmenn etterspør mer enn før.

Dette er en marmorservant fra danske Dansani. Ifølge Therese Amble, butikksjef hos Bergersen Flis, har marmor omtrent samme egenskaper og pris som porselensvasker.

Mange servanter er så grunne at trykket på vannet må justeres ned, og du bør kjøpe et armatur som er egnet til servanten. Dette er fra Duravits prisbelønte serie PuraVida.

Ikke alt skal være firkantet. Villeroy & Bochs runde serie Pure Stone er inspirert av steiner glattslipt av vannet i en elv.

Porselensprodusentene lager også små vasker tilpasset små toaletter. Dette er en liten sak på 25 ganger 45 cm fra Gustavsberg-serien Nordic.

Wenche Bøe falt for en Corian-servant hun så på en møbelmesse for noen år siden. Corian – som er finknust stein med akryl som bindemiddel – er et veldig formvennlig og solid materiale skapt av det amerikanske selskapet DuPont.

– Jeg er veldig fornøyd med både vasken og hele møbelet som vi fikk laget spesielt til dette badet. Den er glatt og lett å rengjøre. Vi kjøpte den fordi vi var ute etter noe annerledes med fin design, forteller hun.

Servanten går i ett med den tjukke benken og en støttevegg på venstresiden. På høyresiden er møbelet festet til veggen. Under vasken er det fire skuffer som er festet til benken. Det framstår som ett helstøpt møbel.

Vedlikeholdsfritt

Bøe ønsket seg et servantmøbel som var tilpasset baderommet, med løsninger de selv hadde tegnet.

– Det skulle være plass til mye i skuffene under vasken. Samtidig ønsket vi at det skulle være minst mulig kriker og kroker for bakterier på avsatsen, i kummen og i skuffene, forteller Wenche Bøe.

– Derfor valgte vi rene linjer, en avrundet kum og enkle og ryddige skuffeløsninger.

Enkel å rengjøre

Forhandlere over hele landet leverer Corian-produkter, og snekkerfabrikkene som lager på mål må være sertifisert av DuPont. Corian kan blant annet formes på måter få andre materialer kan.

– Materialet har ingen begrensninger. I tillegg er Corian er robust, fuktbestandig, enkelt å rengjøre og miljøvennlig, reklamerer Øyvind Narvestad, markedssjef for DuPont i Norge.

– I tillegg har Corian lang holdbarhet, og det er nærmest vedlikeholdsfritt.

Betong er tingen

Paul Austad, som driver håndverkerfirmaet Apart i Oslo, lager spesialtilpassede vasker av massiv betong.

Han mener betong egner seg godt for dem som ønsker en minimalistisk stil på baderommet. Materialet er solid og tungt, og flatene kan bli så glatte som man ønsker.

– Betong er et finere materiale enn mange tror. Man får et perfekt avtrykk av det man støper mot, og dermed kan du få like glatte flater som plast, forteller Austad.

Ren porselen

Du kan også få vasker i glass, eller i marmor, granitt og andre steintyper. De store produsentene av servanter og toaletter sverger imidlertid til porselen – med en glatt glasurflate.

– Servantene har glatt overflate som er lett å holde ren. I tillegg har den lang levetid, mener Line Vårdal Abrahamsen i markedsavdeling hos Porsgrund Bad.

Porselensservantene til de tyske produsentene Duravit og Villeroy & Boch blir enda glattere hvis du velger å få dem med en superglatt glasur. Ceramic Plus heter vidunderet, og skal sørge for at smuss og skitt bare renner ned med vannet.

Duravits «vidunderglasur» har fått navnet WonderGliss, opplyser Duravits norske markedsdirektør, Gisle Stevnebo.

Renere linjer, takk

– Det er jo også viktig at servanten er flott å se på, derfor jobbes det mye med design, sier Abrahamsen.

Hun hevder at folk nå etterspør mer renere linjer

– Det tror jeg også skyldes at vi vil at det skal være enkelt å rengjøre porselensservanten.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!