RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke enighet om plassering


Dersom varmepumeanlegget blir plassert ytterst på Ormsundkaia vil Hafslund Fjernvarme tilby nærområdets beboere å bruke taket som solplass. Illustrasjon Niels Torp Arkitekter
Dersom varmepumeanlegget blir plassert ytterst på Ormsundkaia vil Hafslund Fjernvarme tilby nærområdets beboere å bruke taket som solplass. Illustrasjon Niels Torp Arkitekter
Oslo Havn og byrådet har lansert flere muligheter for plassering av varmepumpesentralen i Sydhavna. Hafslund vil også ha et ord med i laget.

SYDHAVNA: Ormsundkaia, Kongshavn nord, Kneppeskjær, «oljebukta» og området ytterst på Sjursøya. De er alle nevnt som mulig lokalisering av anlegget som skal forsyne Oslos fjernvarmenett generelt, og Bjørvika/Fjordbyen spesielt med miljøvennlig energi.

Plass til fire rør

Det er Hafslund Fjernvarme som skal drive anlegget, og Øyvind Nilsen svarer slik på spørsmålet om deres påvirkning i lokaliseringsspørsmålet.

Vi har en god dialog med Oslo Havn og kommunen, og foreslåtte alternative tomter må vurderes av oss i forhold til om det er praktisk og teknisk mulig å bygge anlegg der. Hafslund kan uansett ikke bygge et anlegg det ikke er teknisk og økonomisk forsvarlig å bygge, sier han.

Hvilket alternativ er best?

Vi er åpne for flere muligheter. Det må være nært sjøen og det må være en tomt hvor vi kan sette opp et bygg med plass til de tekniske installasjonene.Det må være mulig å komme frem i bakken med rørene som skal transportere fjernvarme- og fjernkjølevannet tur retur Bjørvika. Det dreier seg om fire rør, hver med ytre diameter på 80 cm, forklarer Nilsen.

Høyere skorstein

Han er helt klar på at skorsteinen må ligge samme sted som resten av anlegget. Om høyden sier han dette:

Enhver plassering av skorsteinen vil være gjenstand for beregning av hva som vil være nødvendig høyde for at utslippene ikke skal ha noen påvirkning på luftkvaliteten på bakken. Nærhet til bebyggelse og topografiske forhold må tas i betraktning. Plasseres skorsteinen helt inntil Ekebergåsen og i nærheten av bolighus, må den være høyere enn om den plasseres lenger unna slik at røyken løftes over husene og åsen, sier Øyvind Nilsen.

5-6 år

Han sier anlegget bør stå ferdig i 2014/2015. Det avhenger av utvikling av Bjørvika og området mellom Bjørvika og sentralen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere