*Nettavisen* Nyheter.

Ikke for sent å snu

Østensjøområdet miljøpark er et svært viktig område for mange i Oslo. Her har de muligheten til å nyte naturen midt i hovedstaden. Naturreservatet har en unik sammensetning av planter og dyr, som lokale ildsjeler har kjempet for å bevare i mange år.

Nå ønsker Viken Fjernvarme å legge traseen for fjernvarme til sentrum langsmed Østensjøvannets østside. Det betyr en nesten fire kilometer lang gate, som er fem meter bred, fra Abildsø til Bryn.

Det merkelig i denne saken er at man ikke må søke om lov til å utføre slikt arbeid. Det er ingen høringsrunder, hvor berørte parter får lov til å uttale seg. Om Østensjøvannets venner hadde ønsket å grave et hull midt på lekeplassen, måtte de ha søkt seg gjennom en diger papirmølle. Viken Fjernvarmes "hull" er cirka 10 000 kvadratmeter og de må ikke søke om noe som helst.

Det er gledelig at konsulentfirmaet, som utreder hvor traseen skal gå, selv tok kontakt med Østensjøvannets venner for innspill i saken. Vi håper inderlig at venneforeningens bønn om å holde seg utenfor naturreservatet blir hørt. Selv om anleggsarbeiderne spar igjen grøften etter seg, vil verdifull vegetasjon forsvinne, og fremmede, skadelige plantearter, som kanadagullris og russerkål, vil etablere seg. Dette er planter som Østensjøvannets venner har lagt ned hundrevis av timer for å bekjempe.

Friluftsetaten er klar i sin sak. De anbefaler ikke en trasé på østsiden av vannet. Problemet er bare at omreguleringen ved Bryn senter hindrer entreprenøren å legge rørene på vestsiden av vannet. De kan grave på østsiden av vannet, på andre siden av Østensjøveien, men da er det stor risiko for at man vil drenere Bogerudmyra, som inneholder den mest truede skogtypen vi har; rik sumpskog. Den dekker svært små arealer i Norge, er tilholdssted for en lang rekke truede arter, samt at den er svært viktig i et landskapsøkologisk perspektiv, særlig for fugl på grunn av høy insektproduksjon.

En ting er sikkert. Å legge traseen over Østensjøvannets innløp må være uaktuelt. Da får det heller koste noen kroner ekstra å få traseen ferdig. Det er ikke for sent å snu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag