RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke godkjent ID

Verken UDI, politiet eller bankene tar ansvar for lønningskontoer til asylsøkerne.

oslo: For å opprette en bankkonto, må asylsøkeren få det som kalles et d-nummer. Dette får de ved at banken det søkes konto i fyller ut et skjema til Folkeregisteret. UDI opplyser at dette er bankens ansvar.

Loven hindrer ikke asylsøkere å få åpnet konto. Den enkelte bank vurderer selv, vi kan ikke gjøre annet enn å utstyre asylsøkerne med asylsøkerkortet som sier at de er her lovlig, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Sigurd T. Skjefstad.

Ingen av bankene har vært villig til å gjøre dette for asylsøkerne Østkantavisa har snakket med.

Kan ikke garantere

Når dere gir arbeidstillatelse, bør ikke deres ansvar være å hjelpe og å se til at de får lønn inn på en konto?

Asylsøkerne må hjelpe UDI å kartlegge sin identitet så langt det går. Problemet kommer når de ikke har dokumentasjon på hvem de er. Det er vanskelig for dem som møter stengte dører i banken, men UDI kan ikke garantere for identiteten til personer vi ikke vet hvem er. Så lenge loven uansett sier at d-nummeret er godkjent for å kunne åpne en bankkonto, må bankene fortelle om hvorfor de sier nei, sier Skjefstad.

ID-kortet er basert på informasjon vi får av asylsøkeren, sier Roar Hansen, ved politiets utlendingstjeneste. Kortet er ikke gyldig som identifikasjon fordi asylsøkere ikke har dokumenter som verifiserer identiteten deres.

Når vi ikke kan bekrefte identiteten, kan vi heller ikke godkjenne dette som gyldig identifisering, sier Hansen.

Myndighetenes ansvar

I lovverket står det at kortet ikke er god nok legitimasjon. Et av problemene er at kortet mangler signatur, sier ass. dir i Sparebankforeningen, Per Erik Stokstad. Han mener myndighetene må ta ansvar for identitetene.

Myndighetene har jo gitt menneskene en identitet som er god nok til å betale skatt, da må de sørge for at de kan gå god for identiteten, slik at asylanter kan få konto, sier Stokstad.

Likevel er bankene bundet. Loven sier at bankene skal vite hvem kundene er. Uten gyldig ID-kort, kommer man ikke langt.

Dette påpekes i rapport om identitetsmisbruk. Det offentlige vil ikke ta tak i problemet, og vi må forholde oss til norsk lov, sier Stokstad.Per Erik Stokstad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere