RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke kriminalisér tiggere og prostituerte

Sosialistisk Venstreparti og Venstre gikk på forrige bydelsutvalgsmøte i mot paragrafen om tigging og prostitusjon i høringsforslaget til de nye politivedtektene.

St. Hanshaugen: Vi synes det er helt feil å kriminalisere tiggere og prostituerte, sier Venstres Frode Fjelstad. I de nye politivedtektene som er ute på høring ved Oslos 15 bydelsutvalg, finnes en egen paragraf med hovedtittel "Tigging og prostitusjon".

I motsetning til tidligere politivedtekter, er dette punktet helt nytt i år, og føyer seg inn under kapittelet om orden på offentlig sted. "På eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted må ingen bedrive tigging, tvangssalg og utilbørlig pågående salg som forstyrrer den alminnelige ro, orden eller ferdsel."
Dette er en snik-kriminalisering av prostitusjon og tigging, sier Fjeldstad.

Han mener videre at ingen problemer løses ved å la prostituerte gå under jorden. Både Venstre og SV mener det er feilslått politikk å plage tiggere og prostituerte.

Sosialpolitisk problem

Tigging og prostitusjon er et sosialpolitisk problem, og bør løses med sosialpolitiske tiltak, sier Fjeldstad.

Det handler om å ta bakmennene innen prostitusjon, og de som styrer tiggerligaene, ikke å jage hver enkelt tigger eller prostituerte.

Stortingets justiskomité var enstemmig i sin uttalelse om at tigging bør avkriminaliseres først og fremst av hensyn til at de som tigger ofte er i en vanskelig livssituasjon.

Videre opplyser medlem i justiskomiteen Thomas Breen (Ap) at ved å utvide straffelovens paragraf 224 om menneskehandel, blir det lettere å ta bakmennene.
Politivedtektene kan bare være med på å jage vekk tiggerne, og hjelper lite i et sosialpolitisk perspektiv, sier Breen.

Etter opphevelse av løsgjengerloven i fjor, mener Breen forslaget til de nye politivedtektene om tigging og prostitusjon er uakseptabelt.

Politistasjonssjef Bjørn Hansen oppsummerer politiets syn i saken.
Vi hadde ønsket at tigging og prostitusjon hadde blitt gjort ulovlig, siden det definitivt hadde lettet vårt arbeid, sier Hansen.

Rett til å leve

Det er mye mer plagsomt å bli overfalt av selgere på gata, sa SVs Åsmund Strand Johansen på forrige BU-møte.

Han mente videre at tiggere og prostituerte utgjør en minimal trussel for den alminnelige ro og orden for folk flest.

I Bogstadveien sitter en mann med et lite pappkrus, og ser rakt fremfor seg. En dame som går forbi, putter en mynt i koppen hans.
Hva synes du om forlslaget til de nye politivedtektene, og muligheten til å jage tiggere og prostituerte?
Jeg skjønner ikke hva noen løser ved en sånn politikk, sier en opprørt Jenny Nilsen. Jeg synes at respekt for alle mennesker burde være vanlig folkeskikk, fortsetter hun.
Selv gir hun ofte penger til tiggere, og har aldri opplevd å føle seg truet av noen.
Tiggere og prostituerte må få lov til å leve de også, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere