Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la rottene ta rotta på deg

Vær på vakt mot rotteinvasjon nå når vinteren nærmer seg. Rotter kan gjøre svært stor skade i en bolig.

OSLO: – Den dyreste rotteskaden vi har dekket, kom på to millioner kroner. Da måtte et helt hus totalrenoveres etter at rottene hadde herjet, forteller takstsjef Gunnar Leira i TrygVesta.

Årlig behandler forsikringsselskapet en rekke saker som gjelder rotteskader på bygninger.

– Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig, sier Steffen Gjørva, skadesjef for spesialskader i TrygVesta.

Rev huset og flyttet

En TrygVesta-kunde rev huset, solgte tomten og flyttet sin vei etter å ha vært utsatt for rotteangrep.

– Det hender fra tid til annen at vi har tilfeller med svært omfattende skader. Da har rottene gjort så stor skade i bygningskonstruksjonene at det trengs utstrakt rehabilitering. Men heldigvis er de fleste rottesakene vi har av moderat størrelse, forteller Gjørva.

Overlever i mildere klima

Mange skadedyrfirma rapporterer at rotteplagen er økende. Milde vintre fører til at en stadig større andel av rottene overlever det som tidligere var kalde perioder.

– Hvis rottene oppdages i tide og det gjøres noe med problemet, kan man unngå omfattende skader, sier Gunnar Leira.

– Du bør søke hjelp raskt dersom du oppdager rotter inne i huset. Rotter har en formidabel formeringsevne. Får du én gravid hunnrotte i huset, kan du under optimale forhold risikere å få en bestand på 60 individer etter bare fire måneder, sier han.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus