RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke lenger ensom

Arbeiderpartiet har nominert tre kvinner med innvandrerbakgrunn som representanter til Stovner BU.

Stovner: Rashid Nawaz (Ap) er den eneste med minoritetsbakgrunn som sitter i bydelsutvalget i Groruddalen. Nå får han selskap hvis de tre kvinnene vinner valget til høsten, men navnene på de tre nominerte kvinnene er ikke offisielt enda.
Det er viktig at vi nominerer flere innvandrere i partiene. Det vil være med på å øke valgdeltakelse blant minoriteter, sier Rashid Nawaz som har vært engasjert i Arbeiderpartiet siden 1989.

Lav valgdeltakelse

Undersøkelser viser at valgdeltakelse blant etniske minoriteter er langt lavere enn ellers. Ifølge Nawaz er det flere årsaker til lav valgdeltakelse. En av dem er at folk ikke kan stemme på forhånd.
Tidligere kunne man forhåndsstemme på postkontoret, men sist gang var det bare et valglokale på Stovner skole. Det er mange som ikke gidder å gå den lange avstanden til skolen for å stemme, spesielt hvis det er dårlig vær, forteller Nawaz.
Nawaz mener at folk ikke er klar over hvilke konsekvenser lite valgdeltakelse kan føre.
Det er en borgerplikt å stemme. Det er veldig viktig for demokratiet, sier han.
Valgdeltakelse blant kvinner med ikke- vestlig innvandrerbakgrunn er noe høyere enn menn med innvandrerbakgrunn.
Flere kvinner enn menn stemte i hele innvandrerbefolkningen ved stortingsvalget 2005.
Det er godt å høre at innvandrerkvinner bruker sin stemmerett, sier Nawaz. Han ønsker økt valgdeltagels blant personer med minoritetsbakgrunn.
Ved stortingsvalget 2005 var valgdeltakelse høy i bydelene Stovner og Alna som har en stor andel etniske minoriteter. Nawaz er redd at flere vil unnlate å bruke sin stemmerett i lokalvalget til høsten.
Det er bydelene som må være mer på offensiven og ta ansvar og gi mer informasjon til folk.
Flere og lett tilgjengelige valglokaler kan føre til høyere valgdeltakelse ifølge Nawaz.

Levekår og inntekt

Vebjørn Aalandslid har skrevet en rapport om valgdeltakelse blant innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn for sentral statistisk byrå. Ifølge han, er lav inntekt og levekår med på å forklare årsaken til lav valgdeltakelse blant enkelte grupper i befolkningen.
Hvis du sammenlikner valgdeltakelse blant hele befolkningen i Groruddalen, er det ikke stor forskjell mellom de forskjellige gruppene som bor i bydelen, sier han.
Men forskjellen er stor når mann sammenlikner valgdeltakelse blant befolkningen i Østkanten og Vestkanten. Valgdeltakelse er høyere på Vestkanten på grunn av bedre levekår og inntekt. Rashid Nawaz er enig at boforhold og økonomi kan være grunn til lav valgdeltakelse blant etniske minoriteter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere