RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VETERAN: Den norske modellen Inger Lønmo valgte kjøkkeninngangen til New York for 18 år siden.
VETERAN: Den norske modellen Inger Lønmo valgte kjøkkeninngangen til New York for 18 år siden.

Ikke lenger et helvete

Hell's Kitchen er ikke så hett som det en gang var. Det er desto mer hot.

Høsten 1881: En Times-reporter blir utkommandert for å dekke mord og mysterier ved 39. gate. I neste nummer introduserer han omgivelsene som "Hell's Kitchen", og konkluderer med at de sannsynligvis er "de usleste og skitneste i byen".

Høsten 2009: Et knippe arbeidskolleger sitter noen kvartaler lenger nord og skåler ubekymret i flaskepils på Bar Nine.

– Dette er et hipt sted å være, meddeler Jamie Kiley på vegne av forsamlingen.

– Det finnes masse bra puber og matsjapper her. Det er nær det aller meste på Manhattan. Området har fortsatt et visst rykte fordi det var så skummelt før. Men selv har jeg aldri sett noe til de greiene.

Pølsepuben

Mye er skjedd i denne delen av Midtown siden "West Side Story", enn si den irske mafiaens herjinger. I vår tid er uteliv og underholdningsindustri hovedoverskriftene.

Mens TV-hotshots som Jon Stuart og Stephen Colbert har studiofasilitetene sine langs Hudson River, lokker Broadways showlysløype like om hjørnet.

Et uslåelig tips er å åpne kjøkkeninngangen til New York City hos Rudy's på 9. aveny. Stiller du tidlig, treffer du lokale helter som opprinnelig puertoricanske Joe Mariani, stamgjest siden 70-tallet.

Stiller du litt senere, kan du svinge deg med studenter og nyansatte til stereotoner fra asfaltjungelens egne The Ramones og Steely Dan.

Uansett, såframt du spør pent og skikker deg vel, vanker det en gratisgodbit til tørsteslukkeren.

– Vi har klientell fra hele verden, alle kulturer og samtlige bransjer, hevder kveldens bartender, som også heter Joe.

– På dagtid dominerer de voksne, nå på kvelden de unge, fortsetter han, og river i seige, sørgelige utseende pølser som smaker suverent.

Stjerneklart

Robert De Niro, Sylvester Stallone, Chevy Chase, Tom Hanks og Mickey Rourke er kun en håndfull av Hollywood-stjernene som skal ha hatt Hell's Kitchen som base i løpet av karrieren.

Sikkert er det at legendariske Actor's Studio har adresse 432 West 44th Street.

Like sikkert er det at den norske modellen Inger Lønmo ble vitne til en betydelig gentrifisering (økonomisk og kulturell "oppgradering" av arbeiderklassestrøk, red.anm.) da hun fikk seg leilighet her for 18 år siden.

– Etter at det ble ryddet opp i stoffhandelen og de mer eller mindre kriminelle bandene, er det blitt finere og sikrere, forteller hun.

– Det beste med strøket er vel den kunstneriske, gøyale følelsen. Gallerier er kommet opp, og flere små teatergrupper har åpnet småscener. Det er ikke langt å gå til Lincoln Center eller Central Park, heller.

– Og nede på elva kan du jo få deg et lunch- eller middagscruise. Det er alltid deilig med litt sjøluft midt i det urbane.

Mer mat

En tur på bøljan grå skjerper iallfall appetitten. Den som har budsjett til det, kan vel i havn vurdere kjendiskokk og forfatter Anthony Bourdains favoritt-hangout Le Bernardin – selv om det blir å tøye bydelsgrensene en smule.

Eventuelt ligger Restaurant Row lagelig til, med en serie lavprofilerte etablissementer som òg byr på en velduftende bit av The Big Apple.

Skjønt, nabolaget har stadig sine skyggesider. Forskjellen fra "the bad old days" er at ytterst få tar sin død av dem.

– Det kan være vanskelig å finne drosje. Dessuten er bussene ofte forsinket. Grunnen er trafikken til og fra Lincoln Tunnel. Det blir rett og slett for mange biler, sukker vår venninne Lønmo.

Hun tør kvikt opp igjen.

– Ellers er det ikke noe jeg kan sette fingeren på.

Kort om Hell's Kitchen

* Myteomspunnet nabolag i New York City. Defineres oftest fra 34. til 59. gate, mellom Hudson River og 8. aveny. Området er også kjent som Clinton eller Midtown West.

* Tradisjonelt irskdominert. "West Side Story" dokumenterer de etniske konfliktene som oppsto da andre grupper flyttet inn midt i forrige århundre. For en moderne gangsterskildring, se for eksempel Phil Joanou-filmen "State of Grace" (1990).

* Hell's Kitchen preges i dag av utelivs- og underholdningsindustri, ikke minst på grunn av nærheten til Broadway og Times Square. "Gay"-scenen står sterkt.

Reisefakta:

Fly:
Continental tilbyr direkteflyginger mellom Oslo Gardermoen og Newark-flyplassen i New Jersey. I skrivende stund er en SAS-kombinasjon rimeligere: 3.300 kroner over Düsseldorf/München. Sjekk for eksempel ebookers.no, expedia.no eller lastminute.com

Overnatting:
Hotellovernatting i og rundt New York City er kostbart, selv med dagens dollarkurs. Det finnes plenty av søkemotoren: hotels.com, all-hotels.com, hotelclub.net og tripadvisor.com for å nevne noen. Det private framleiemarkedet er verdt å undersøke online på newyork.craigslist.org

Mer informasjon:
NYC-litteraturen er endeløs, fra E.B. White-klassikeren "Here Is New York" til guidebøker av typen Lonely Planet, Frommer's og Not For Tourists. Gratisavisa Village Voice, som foreligger i ny utgave hver onsdag, gir praktisk påfyll.

På nett:
Nycvisit.com er det offisielle turismenettstedet, nyc.com/events er effektivt for utelivssøk og ohmyrockness.com er suverent innen rytmisk musikk.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere