*Nettavisen* Nyheter.

Ikke misbruk ytringsfriheten

Leder ved Antirasistisk Senter, Nadeem Butt, respekterer ytringsfriheten. Han mener likevel at det var galt å bruke den til å håne Muhammed.

HOLMLIA: Jeg ser ikke nytten av å provosere muslimer ved å håne profeten. Selv om alle har rett til å ytre sin mening, må man vise saklighet og respekt, sier Nadeem Butt.
Det er ikke første gang Vesten kritiserer islam, men denne gangen mener mange muslimer at grensen er nådd. Butt forstår godt at muslimer føler seg støtt ved at Muhammed er karikert som Osama og en selvmordsbomber.
Karikaturene er et hån mot islams helligste. Pressen kan ikke bare gjemme seg bak ytringsfriheten, når så mange mennesker verden over føler seg støtt av tegningene, sier Butt.

"Oss" mot "dem"

Butt mener karikaturene følger i rekken av langvarige konflikter mellom Midtøsten og vestlige land. Han tror karikaturene og den danske statsministerens avvisning av møtet med arabiske ambassadører, har resultert i at muslimske land føler seg overkjørt nok en gang.
Jeg tror mange muslimer oppfatter Vestens henvisning til ytringsfrihet som ren hersketeknikk. De mener at Vesten ikke kan karikere profeten, og deretter be de berørte om å akseptere krenkelsen ved å vise til ytringsfriheten. Selv om landene ikke er demokratiske, betyr ikke det at folk er underdanige, sier Butt og påpeker at de aller fleste muslimer ikke forsvarer vold.
Han tror det er vanskelig for utenforstående å forstå at ytringsfrihet, slik Vesten praktiserer det, er et ukjent fenomen i Midtøsten.
Han legger vekt på at det er de ekstreme reaksjonene vi ser i media.

Demonstrasjoner i Norge

Butt er engstelig for at karikaturene kan føre til yttligere splittelse mellom nordmenn og muslimer i Norge.
Det er allerede en spenning mellom norske muslimer. Noen ønsker å demonstrere på grunn av karikaturene, mens andre prøver å roe ned situasjonen via sms-aksjoner, sier Butt.
Han synes det er vanskelig å forutse hva konsekvensene av karikaturene kommer til å bli på verdensbasis. Han tror fokuset i media har vært med på å hause opp situasjonen.
Jeg håper inderlig at Norge er trygt for reaksjoner, sier Butt.
Som leder i Antirasistisk Senter jobber han med å tydeliggjøre enigheten blant norske muslimer og ikke-muslimer om respekt for ytringsfriheten.

Må kommunisere

Butt mener det viktigste nå er at partene i inn- og utland finner en løsning på problemet før situasjonen blir verre.
Diplomater må diskutere fred og forsoning. Verden må vise at det er plass til både religion og ytringsfrihet, sier han.
Butt mener norske myndigheter har stått frem som et godt eksempel.
De har vært imøtekommende ved å si at karikaturene ikke er politikk og at de derfor ikke kan forby dem, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag