*Nettavisen* Nyheter.

Ikke mye mobbing her

Øyvind Haugan, Christine Fougner og Jon Heine Toftegaard synes foredraget om skjult mobbing var interessant. Foto: Alexander Synstad

Elever mobber hverandre, ofte uten å vite om det. Men elevrådet ved Grindbakken skole har heldigvis sett lite til det.

VOKSEN: Barn, voksne og eldre mobber hverandre. Ikke alltid er vi klar over at vi gjør det. Den såkalte skjulte mobbingen skjer overalt. Og er et minst like stort problem som den bevisste og utagerende mobbingen.

Skjult mobbing

Øyvind Haugan (11), Christine Fougner (12) og Jon Heine Toftegaard i elevrådet på Grindbakken skole (13) har nettopp vært igjennom foredraget "Skjult mobbing". Sammen med sine skolekamerater har de lyttet til doktorgradsstipendiat Tove Flack.

Hun er ansatt ved Senter for Atferdsforskning i Stavanger. Under foredraget for elevene på 5.- til 7. årstrinn snakket hun om hva skjult mobbing er, og hvorfor noen mobber andre på skjulte måter. Hva skjer med de som blir utestengt, og hvordan vil vi ha det i klassen og på skolen?

Foran oppmerksomme og lydhøre Grindbakken-elever snakket om skjult mobbing via internett eller SMS og med hvordan en snakker om andre. Dessuten snakket hun også om hvordan kroppspråk og fakter kan gjøre skoledagen vondere for enkelte elever.

Viktig

Spennende å høre om hvordan sånt skjer. Og det er viktig å vite det. Det er ikke alltid en er klar over hvordan sin oppførsel virker på andre, sier Christine.

Det vet alle om én eller flere som har blitt mobbet på denne måten.

Heldigvis er det lite av sånt på vår skole. Miljøet er bra her, sier elevene.

De tror det er viktig å ta opp mobbing, før det blir et større problem.

Skjer sånt i en klasse, må de snakke om det og ordne opp. Det er veldig viktig, mener elevene.

Alle har gjort det

I sitt foredrag slo Flack fast at skjult mobbing kan skje i alle aldre og i alle miljøer.

Jeg vet dere kjenner til det. Skjult mobbing kan være en tanke som sprer om et menneske som ikke har gjort noe galt. Plutselig blir tanken til noe dumt. Så fortsetter det neste dagen og dagen derpå. Til slutt kan verdenen til mennesket det går utover, bli en ensom verden. Og sånt sprer seg på mange måter. Gjennom SMS, MSN og andre kanaler. Internett brukes også til stygge ting. Det er så fort gjort at en hel gruppe vender ryggen til et menneske. Og det kan start som en dum, liten ting, sier Flack.

Hun spør elevene om hvorfor sånt skjer.

Jeg tror vi av og til mobber for at vi selv skal føle oss bedre, sier en elev.

En annen peker på forskjellen på jenter og gutter når det gjelder mobbing.

Jenter baksnakker og stenger hverandre ute. Gutter slår, og irriterer hverandre.

Flack er enig.

Det er så mange måter skjult mobbing skjer på. Og med så mange uttrykk. Men hvis dere tenker dere om og er bevisst på hva dere sier og gjør, så er jeg er sikker på at det blir mindre skjult mobbing.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.