RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke redd for endring av vedtak

Naboer og sameier har klaget inn endringene på Lassonløkken til Fylkesmannen, Plan- og bygningen har gitt igangsettelsestillatelse, på tiltakers eget ansvar. Omsorgsbygg er ikke redd for at vedtaket vil bli endret av Fylkesmannen og startet ombyggingen.

HOMANSBYEN: Arbeidet på Lassonløkken er i gang. Plan- og bygningsetaten har gitt igangsettingstillatelse i henhold til rammetillatelsen som kom 7. februar i år. Tiltaket skal gjelde både ombygging og rehabilitering av det gamle huset. Igangsettingstillatelsen omfatter hele tiltaket. Fordi rammetillatelsen er påklaget og ikke endelig avgjort, skjer igangsettingen på egen risiko.

Selv om vedtaket i denne saken er påklaget, er ikke dette til hinder for en igangsettelse. Klagen kom inn til Fylkesmannen 4.april og det tar omkring 10 uker å behandle en sak, forklarer Marius Vamnes ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen.

Han forteller at tiltakshaver har satt i gang på egen risiko.

Dersom vedtaket skulle bli opphevet av Fylkesmannen, må alt behandles på nytt, forteller Vamnes, og legger til at det ikke er helt lett å vite hva en konsekvens ville blitt.


Ville ha inventaret bevart

Nye takvinduer, nye vinduer i vegger, ventilasjonsrister og andre små fasadeendringer vil skje utenpå. Et tilbygg for personalgarderober er planlagt. Innvendig vil det bli satt opp lettvegger, nye bad og doer samt erstatte gamle trapper. Inventaret inngår ikke i bevaringsplanen, til tross for at dette har vært ønskelig. Byantikvaren har blant annet frarådet Omsorgsbygg KF, som er ansvarlig utbygger, på det sterkeste fjerningen de eksisterende trappene, som er 150 år gamle.

Stedet er regulert til spesialområde- bevaring. Denne strekker seg da bare til eksteriøret og vi har oppfordret til minimale endringer, sier Byantikvar, Truls Aslaksby.

Ombyggingen innvendig har startet, og trappene går sannsynligvis tapt.

Vi følger ikke det som skjer, for vi fungerer som rådgivere for tiltakshaver. Vi ønsket jo mindre endringer innvendig også, men Omsorgsbygg vurderte at de ikke kunne følge rådet og nå er vel trappene tatt, sier Aslaksby.


Følger tillatelsen

Vi pusser nå opp innvendig og skal lage omsorgsboliger og oppgraderer til dagens standard. Utvendig skal vi gjennomføre alt det vi har fått tillatelse til. Vi har tegnet kontrakt med entreprenør, sier Rune Johannessen, ved Omsorgsbygg KF.

Han forteller at det skal males og vinduene i taket vil bli startet på om ikke så lenge.

Vi holder oss til rammetillatelsen. Trappene er vi nødt til å fjerne. Det er råte i gulvstokken og dermed er de ikke lovlig i henhold til brannforskriftene, sier Johannessen og sier at de ikke er bekymret for at Fylkesmannen skal endre vedtaket.


Tar seg til rette

Vi er sjokkerte over at Lassonløkken kan totalraseres innvendig, mens klagen ligger inne hos Fylkesmannen. Alle innvendige og originale bygningselementer, trapper og liknende rives nå ut i et rasende tempo. Hva vil Omsorgsbygg gjøre dersom vi får medhold i at hele ombyggingen er i strid med det gjeldende kommunale bevaringsvedtaket for Lassonløkken, spør Lars Løvold i Sameiet Grønnergate 15.

Oppførselen er nok et eksempel på at kommunale etater tar seg til rette i denne saken på en måte som aldri hadde blitt tillatt dersom den helt unike Lassonløkken hadde vært i privat eie. Det begynte med at man søkte om totalombygging i form av en forenklet byggemelding, og har fortsatt med en systematisk tilsidesettelse av det kommunale bevaringsvedtaket fra 1989, avslutter han oppgitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere