Gå til sidens hovedinnhold

Ikke revolusjonerende nok

OBS-revyen "R" er glimtvis god, men sliter med å holde jevn kvalitet.

SENTRUM: Oslo By Steinerrevyen "R" åpner fra sykesenga til en gammel mann (Bendik Markovic Tomin) på dødsleiet der hans to griske døtre motvillig må lytte til gamlingens historier fra Vietnamkrigen. Dette er revyens, bokstavelig talt, røde tråd. Dessverre er det ikke mulig å høre teksten på åpningssangen da bandet overdøver skuespillerne på scenen fullstendig. Her må lydteknikerne på banen.

Les også: "R"evolusjon på Oslo By Steinerskole

Tilbake på sykesengen fortsetter den gamle, døende kommunisten sin ralling og raljering. Selv om man lett kan se at viljen er der, blir det i det store og det hele litt masete der han skriker opp om sin dårlig helse og sine gamle krigsskader.

Se bildeserier fra OBS-revyen 2011 her!

"Sulsøt" suppe

Første akts første høydepunkt kommer med nummeret ”Kina blir kinesisk", der både ”Formann” Anja Petjovic Karlsen og "tjener" Henrik Alexander Øyen Farley sørger for at publikum spruter ut i latter. Keiseren tvinger sine undersåtter både til å spise suppe kokt på deres egne barn, og innfører en regel om at alle r’er i språket skal byttes ut med l. Selv om dette kan høres ut som lettvint humor, gjør skuespillerprestasjonene dette til en sikker vinner.

ALT OM ÅRETS SKOLEREVYER I OSLO HER

Tilbake til sykesenga klarer ikke "Dr.Jøgle"-nummeret å utløse samme respons. Generelt er den røde tråden i forestillingen dessverre mer uforløst enn enkeltnumrene.

Henrik Alexander Øyen Farley imponerer nok en gang under sketsjen med den spurvespisende psykiateren, som skal behandle pasienten Halvor (Leo Anders Grønli Geller) med meget utradisjonelle metoder. Sketsjen går over i en slags meta-sketsj der pasienten ikke skjønner at han faktisk bare er med i en revy. Atter en gang er publikum med på notene.

Mens "En sang om katter, skattekister og en del andre greier" ikke helt finner tonen, er ”Da vikingene ble kristne” tidvis underholdende. Mye takket være Klara Høeg og Elise Gjervoll Osland: Vikingen som vil ta det ”kristne” navnet Voe, men må nøye seg med å bli døpt Ponnyekspressen er et eksempel. Dessverre mister innslaget noe av brodden mot slutten.

Skyggedans og obligatorisk rap

Andre akt starter opp med skyggedans bak et teppe. Vel og merke trenger overhodet ikke enhver revy å kjøre på med full multimedieshow, og joda - det ser bra ut, men det blir litt langdrygt med skyggedans akkompagnert av band i flere minutter.

Første store dansenummer kommer med ”Sunnhetshysteri” der hele skuespillerbanden er utkledd som enorme grønnsaker.

Endelig hører man sangen godt. Ironiseringen over sangnummer i store, feite kostymer funker. Det gjør også ”den obligatoriske rapdelen som alle revyer skal ha for at den blir dritfet”, sitat Henrik Alexander Øien Farley.

Varierende

Også i andre del av revyen er innslagene meget varierende. Bandet kommer heldigvis mer til sin rett og spiller ABBA, T-Rex ("Children of the Revolution", selvfølgelig), Blair og Red Hot Chilipeppers.

På plussiden er også sketsjene der Siv Jensen kobles med Osama og djevelen i gale konspirasjonsteoretikeres intrikate regnestykker, Norgesdemokratene kommer for å vinne stemmer med sitt populistiske og fremmedfiendtlige partiprogram, og i fengslene slippes massemordere fri, mens en uskyldig mistenk for terrorangrep i Stockholm sitter inne for å råtne.

Høydepunktet kommer med skildringen fra FN-kantinen, der Palestina og Israel kaster egg på hverandre – sistnevnte godt hjulpet av USA med et helt brett egg, mens Norges utsendte holder seg for øynene. På minussiden blir både ”En fransk potetbonde til besvær", "Der bøddelen mislykkes fullstendig", samt "Moskvaprosessen" langdrygt.

Kritikk av dagens generasjon

I avlutningen er vi tilbake i sykesengen der de to griske døtrene dreper sin far for å få arven mens skuespillerne synger ”Og materialismen” og "Fatter’n er død, nå kan vi gi plass til andre i helsekø”. Det er ikke vanskelig å få med seg kritikken av dagens samfunn med sitt sterke pengefokus.

Likevel, med en såpass ujevn forestilling, som desverre skjemmes av dårlig lyd, klarer ikke "R" helt å revolusjonere skolerevyåret 2011.

Vi følger skolerevyene i Oslo. Klikk her for å lese alle sakene om skolerevy!

Se Aktiv i Oslos guide til skolerevyene her

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk