*Nettavisen* Nyheter.

Ikke stress med sex etter fødsel

ROLIG NÅ: Vit at sex kan føles annerledes i begynnelsen, men at det vil komme seg etterhvert.

De fleste par ønsker å komme tilbake til sitt normale sexliv så fort som mulig etter fødsel. Dette er som oftest lettere sagt enn gjort.

KVINNEGUIDEN.NO: Rachel Foux har spesialisert seg på sex for gravide kvinner og ferske mødre. Hun jobber til daglig som rådgiver for kvinner og par både i Storbritannia og i Oslo og står blant annet bak terapisiden Householdcompanion.com.

Les også: Nødhjelp til mor

Tørrhet av amming

De fleste par ønsker å komme tilbake til sitt normale sexliv så fort som mulig etter fødsel. Dette er som oftest lettere sagt enn gjort. Rachel Foux sier til Kvinneguiden.no at de største utfordringene som møter par etter at kvinnen har født, er sårhet etter fødsel, tørrhet i underlivet grunnet amming, brystmelklekkasje og mangel på energi og lyst.

Les også: Trygg gravidmat

- Det er svært varierende når man kjenner at man har lyst på sex igjen etter fødsel. For noen par kan det skje dagen etter, for andre kan det skje ett år senere. Alt avhenger av fødselsopplevelsen og hvor lang tid man bruker på å lege sår. Om kvinnen opplever fødselsdepresjon eller om babyen lider av kolikk, kan dette forhindre sexlysten, sier Foux til Kvinneguiden.no

Les også: - Samsoving er bra

Rachel Foux gir deg tips

* Gjør knipeøvelser med skjeden for å stramme opp igjen underlivet. Knip og slipp 100 ganger hver dag, begynn med tre ganger 20 og fortsett derifra.

* Svømming er den beste treningen etter at du har født da kroppen slipper å slite med den ekstra vekten.

Les også: Slik får du et avslappet svangerskap

* Pass på at du føler deg klar for sex og ikke tvinger deg selv til dette fordi du føler deg presset. Du må være fullstendig leget i underlivet, og du skal ikke kjenne noe smerte mens dere har sex.

* Ikke stress, bruk god tid og vit at sex kan føles annerledes i begynnelsen, men at det vil komme seg etterhvert.

Les også: Slik kommer du over fødselsangsten

* Skaff dere en barnevakt eller prioritere sex sammen mens babyen sover. Sex er ofte det siste nybakte mødre vil om kvelden, så dette bør dere planlegge til dagtid.

Les mer om graviditet på Kvinneguiden.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.