RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke støtte til studentboliger

Uten statstilskudd blir SiO's studenthybler i Pilestredet Park dyrere enn beregnet. De skal ferdigstilles i midten av november, og mye tyder på at leieprisene blir høye.

PILESTREDET: Det koster å være student i dag, sier Mathilde Hartviksen. Hun tror ikke hun ville valgt å bo i en liten hybel for rundt 4000 kroner i måneden.
Jeg har vært student i mange år, og har aldri valgt å bo i studenthybel, sier hun. I dag betaler hun selv en husleie på 3900 kroner, i en 60 kvadratmeter leilighet, som hun deler med en venninne. Det lønner seg for mange unge i dag å ty til det private boligmarkedet.
Sånn bør det ikke være mener Benjamin Jonsrud. Jonsrud er med i organisasjonen Venstrealliansen, og studerer selv ved Universitet i Oslo.
Vi i Venstrealliansen vil jobbe mot å innføre makspriser på studentboliger, sier han. Det er ingen tvil om at livet som student blir vanskelig for mange hvis boligene som bygges bare blir dyrere og dyrere, sier Jonsrud. Han mente tidlig at byggingen av studentboligene i Pilestredet Park ikke var et gjennomtenkt prosjekt.
Jeg mener det var en tabbe å starte utbyggingen av studentboligene uten å ha fått garantert statstilskudd på forhånd, sier han.
Pilestredet Park blir et for dyrt og luksuriøst prosjekt, i følge Jonsrud. Han mener selv at 3500 kroner er det som er rimelig å ha som boutgifter når man er fulltidsstudent.
Vi mener at de boligene som bygges nå, må bli billigere. Han mener man kan få ned prisene på studentboligene ved å dele bad og kjøkken. Det er altfor kostbart å legge inn bad på hver hybel, sier Jonsrud.
Pris
I disse dager fastsettes leiepris på Pilestredet Parks studentboliger.
I Pilestredet Park vil det hovedsaklig bli leiligheter og parleiligheter. Det vil også bli noen hybler, opplyser boligsjef i SiO (Studentsamskipnaden i Oslo), Tom Olstad.
Det blir nok et attraktivt sted å bo, og noe dyrere enn de andre studentboligene i strøket, sier Olstad.
Siden statstilskuddet ikke ble noe av i år, er boligene finansiert ved langsiktig lån i Husbanken. Etter opplysning fra informasjonsavdelingen i Kunnskapsdepartementet er det altfor tidlig å si om det vil bli et eventuelt statstilskudd neste år.
Skuffende
Øivind Gjengaar er leder i Velferdstinget (Studentenes interesseorganisjasjon i Oslo), og han mener det er svært skuffende at det ikke ble innvilget støtte i år.
Det er betenkelig at departementet åpner for studentboliger, men ikke velger å bevilge penger, mener Gjengaar.
Pilestredet Park vil bli de nyeste og mest sentrumsnære leilighetene fra SiO, med relativt høye priser, sier han.
SiO er en non-profittorganisasjon, og skal fortsette å være dette. I år har nye midler til Kringsjå studentboliger vært prioritert, mens det til neste år vil bli søkt midler til Pilestredet Park studenthus.
Vi vil fortsette å kjempe for statstilskudd for Pilestredet Park i 2007, sier Gjengaar.
I utdrag fra Stortingsmelding 18, fra 2000-2001 blir følgende fastslått: "Det er mangel på studentboliger i Oslo-området, og Regjeringen har derfor i statsbudsjettet for 2001 foreslått å disponere tomter i Pilestredet Park og på Haugerud til studentboliger. Statsbygg vil tilby Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) underprisede festekontrakter til formålet. I reguleringsplanen for Pilestredet Park er det åpnet for bygging av 150 studentboliger."
Administrerende direktør i SiO Lisbeth Dyreberg mener leieprisene vil ligge på rundt 4000 kroner, men kan ikke fastlå en eksakt pris ennå.
Det kunne blitt en del billigere hvis vi hadde fått statsstøtte, sier styreleder i SiO, Silje Winther.
Men nå er det nå sånn at regjeringen har valgt å gi 70 prosent støtte til studentboliger utenfor byene, og det er fint lite vi kan gjøre med det, sier hun. Hun opplyser om at 50 prosent av SiOs boligmasse ligger på en husleiepris under 2500 kroner i måneden. Hun ser selv faren ved økte priser.
Pilestredet Park studentboliger blir et luksusprosjekt med en pris på 15.000 kroner per kvadratmeter, forteller hun. Vi valgte å bygge uten fastsatt statstilskudd, for å overkomme Statsbyggs tidsfrister. Statsbygg satte en frist for ferdigstillelse juli 2007, og derfor tok SiO sjansen på å bygge.
Vi ville ikke at at området skulle glippe ut av hendene på oss, sier Winther.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere