RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La deg ikke lure av de søvninge øynene, denne typen her er akkurat slik han skal være.
La deg ikke lure av de søvninge øynene, denne typen her er akkurat slik han skal være. Foto: FOTO: Arkiv

Ikke vær en slappfisk

Ikke all fisk fortjener å ligge i frysedisken, og forbrukerrådet oppfordrer nå kunder til å være mer oppmerksom når de handler.

Oslo: Fersk fisk til jul? Forbrukerrådet gjennomførte nylig en test som viste at ikke alt var som det burde i fiskedisken. Vi gir deg rådene som hjelper deg å velge god fisk til julemiddagen.

LES OGSÅ: FERSK FISK MOT STRØMMEN
 

Kunnskap

Årets fisketest gjennomført av Forbrukerrådet ved 49 butikker rundt om i Norge viste at man som forbruker bør være oppmerksom når man kjøper fisk.

– Fisk hører julen til for mange, og i fiskedisken kan man finne den ferskeste varen om man vet hva man skal se etter. God og fersk fisk skal ha klare øyne, ingen lukt og glinsende skinn sier regiondirektør Helga Skofteland ved Forbrukerrådet i Oslo

Ikke lukte fisk

Den mest tydelige forandringen når fisken er mindre fersk er at den blir stiv. Du kan holde den i nakken eller hodet uten at sporen eller halen peker ned. Fisken vil nå gjerne være tre til fire dager gammel, men fortsatt av god kvalitet.

Ettersom tiden går vil fisken miste sin glans og det oppstår misfarging. Når fisken er bløt og slapp igjen, og den lukter ”fisk”, bør du unngå den.

LES OGSÅ: SKITT FISKE!

Tidagers levealder

Spør fiskehandleren om hvor gammel fisken er og hvor den kommer fra, og hvor lenge du kan la den ligge i kjøleskapet før du spiser den. Er svaret unnvikende er det i seg selv ikke noe godt tegn. Ti dager regnes som levealderalderen for fisk i fersk tilstand.

Hvis fisken i disken har hode, så er klare øyne et tegn på fersk og god fisk. Fiskekjøttet skal være hvitt uten synlige blodårer. Den skal være fast og bøyelig, men ikke stiv. Er gjellene skinnende røde og det tillegg lukter sjø av fisken er den helt fersk.

Fast og blank

Enkelte ting kan lure oss. For eksempel vil fisk med skinn, spesielt torsk, som har ligget tett i en kasse, se skjoldet ut. Da bør du sjekke skinnet på den delen av fisken som har ligget uberørt.

Filetert fisk kan også være vanskeligere å bedømme. Det er færre kjennetegn igjen. Du kan se på glansen i overflaten, lukten og snittflatene. Ifølge godfisk.no skal en fiskefilet skal være fast, blank og uten særlig spalting i muskulaturen.

LES OGSÅ: TAR FISKETORGET TILBAKE TIL OSLO

Kjenn på fisken

Er du fortsatt i tvil, kan du be om å få en plastpose eller plasthanske på hånden og kjenne på den. Grunnregelen er at slapt fiskekjøtt er dårligere enn fast. Du kan også be om å få lukte på nært hold, men husk at fiskehandleren ikke vet hva du har av basiller og derfor kan si nei.

God jul og smakelig måltid!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere