RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ild uten røyk

Drikke til haggis skal brenne litt i halsen. Men i motsetning til andre maltwhiskyer, smaker det ikke røyk av dagens anbefaling.

Tom-Victors fornorskede haggis smaker fantastisk og er sannsynligvis noe lettere fordøyelig enn originalen. Drikketilbehøret bør være det typiske og forutsigbare: Whisky.

På Burn's Night skal det tradisjonelt skjenkes whisky i små glass. Haggisen bæres inn på et fat gjerne fulgt av en sekkeblåsende pipespiller haggisen presenteres og haggisens ode leses. Seremonien toppes ved å "drepe" haggisen" med en kniv, gjerne skjult i vertens knestrømpe.

Jeg har flere ganger fått haggis servert på denne måten, og aldri funnet noen grunn til å klage på det. Men her i Norge tar jeg meg den friheten å blande ut whiskyen med vann. På den måten får jeg en tydeligere profil av smakene i whiskyen, fordi jeg slipper å føle på at "dette er virkelig sterkt". Samtidig blir det lettere å faktisk drikke dette til maten. Uansett bør det i tillegg følge gode glass med vann, for å slukke tørsten.

Noen som undres over kombinasjonen? Det håper jeg! Tom-Victor bare lo av meg og sa at han ikke engang er spesielt begeistret for whisky helt til han fikk smake dette sammen. For dette er faktisk helt genialt, maten er så massiv, både i smak og vekt. Det er i tillegg relativt fett og du trenger noe som tar tak. Øl kunne nok lesket deg en liten stund, en del veldig friske hvitviner skulle muligens klart seg et stykke. Men ingenting sitter som en ren og deilig maltwhisky.

Jeg blander ut nesten 50/50, og det er nok til å ta tak i alt fettet og rense munnen. Smakene faller fantastisk godt sammen, spesielt er den kraftige lammesmaken nydelig til whisky. Ettersmaken sitter lenge i og viser et sammensatt og komplekst bilde av mat og drikke.

Men du trenger en god maltwhisky:

7600 Macallan Fine Oak Single Malt 12 YO, Macallan, Speyside, Skottland. Kr 493,- (Hovedsortiment)

er en slik en. Den er ikke peatyoverhodet, altså mangler den røyksmaken som karakteriserer så mange maltwhiskyer. Her er fat og fruktighet viktigere, whiskyen lagres minimum 12 år på en blanding av sherry- og bourbonfat og får et komplekst, krydret og fruktig aromabilde med overvekt av sitrus, steinfrukt, krydder og fat.

Ferdig utvannet 50/50 blir heller ikke prisen så avskrekkende. Her får du en flott whisky å nyte også etter at middagen er over, da gjerne med litt mindre vann!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere